Zdraví, krása a pohyb. To všechno už brzy v Pardubicích na jednom místě

9. říjen 2015

Už druhý ročník festivalu s názvem Zdraví, krása a pohyb se koná v pátek a v sobotu 16. a 17. října v kongresovém centru Paláce Pardubice. Co si pod tím představit? Na festivalu se předvede více než 50 vystavovatelů zastupujících známé a prestižní značky zdravého životního stylu, kosmetiky i aktivního života. „ Vždyť zdraví, krása a pohyb se týkají opravdu každého z nás a každý z nás se jimi zabývá prakticky neustále,“ řekla nám organizátorka festivalu Adéla Trávníčková.

Návštěvníci festivalu budou mít příležitost, aby se poradili s odborníky v oblasti líčení, oblékání nebo výživy, vyzkoušeli si nové možnosti sportovních aktivit nebo si nechali změřit například zrak, krevní tlak nebo zkontrolovat stav svých chodidel zkušeným podologem.

Do Radioporadny jsme pozvali dva účastníky festivalu. Některé čínské byliny proti stresu a k získání lepší nálady a vitality představila fytoterapeutka Soňa Navrátilová. Majitel sportovního centra Svitkov Michal Schneider nás zase seznámil se sportem zvaným squash.

Squash

Někdy se tomuto sportu říká také zimní, protože se hraje většinou ve sportovních halách, ale podle Michala Schneidera to není správné označení.

Historie

Na počátku 19. století se objevila jiná varianta už tehdy dobře známé hry tenisu. Postarali se o to chovanci ve věznici Fleet v Londýně, když si svůj pobyt za mřížemi krátili údery míčku pomocí rakety o zeď a vymysleli tak hru „Rackets“ („rakety“). Tato hra se rozšířila na některé anglické školy.

A právě na jedné z nich se zrodil nový sport squash. Bylo to kolem roku 1830 na škole Harrow, kde se skupina studentů nemohla dostat na vytížený kurt pro rakety. Proto začali trénovat s míčkem z indické gumy údery o stěny a objevili, že se míček od stěn neodráží, ale při dopadu na stěnu se „rozplácne“. Tato varianta hry se zakrátko prosadila a stala se natolik populární, že v roce 1864 byly na škole vybudovány první 3 squashové kurty a squash byl oficiálně uznán jako sport. První kurty byly budovány na školách a universitách v Anglii a později se objevily i klubové kurty. Ze squashe bylo odvozeno několik dalších sportů, například ricochet.

Největší hráč v historii squashe je Pákistánec Jahangir Khan, který byl mistrem světa v letech 1982 až 1988.

Squash dnes

Squashový kurt je dlouhý 9,75 m a široký 6,40 m. Zadní stěna kurtu bývá většinou průhledná. Na přední straně je spodní lišta, která má jiný zvuk, pokud ji trefíme a je vysoká 48 cm. Pokud je tato lišta zasažena ve hře, jedná se o aut.

Raketa pro squash je trošku větší a těžší než raketa pro badminton, ale je menší a lehčí než raketa na tenis. Míč na squash má průměr 40 mm a hmotnost 24 g. Dále se míčky rozeznávají podle odskoku či odrazu o stěny. Tento odraz reprezentuje barevná tečka na míčku. Začínající hráči používají nejčastěji míček s modrou nebo červenou tečkou, protože se velmi dobře odráží a odskakuje. Naproti tomu velmi dobří hráči, používají míček s jednou nebo dvěma žlutými tečkami, který skáče velmi málo (je tzv. pomalý).

Michal Schneider doporučuje tento sport i dětem, kterým v dnešní době tolik chybí jakýkoliv pohyb. Squash je pro ně jednou z možností, jak se alespoň na chvíli odreagovat od technických vymožeností a rozhýbat tělo.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.