Zelený zákal se dá léčit. Ale musíte k lékaři přijít včas!

19. listopad 2015

Prevence je to nejlepší, co můžete pro zdravé oči udělat. A v případě zeleného zákalu to platí dvojnásob. Je to onemocnění, které člověk nemůže včas rozpoznat. Projeví se až ve chvíli, kdy je pozdě na léčbu. Na rozdíl od šedého zákalu se nedá jednoduše odstranit.

Pokud je vám více než 40 let, neváhejte a zajděte si na preventivní prohlídku. Vždyť až 80 % všech informací o světě, ve kterém žijete, zajišťují vaše oči. Řekl nám v Radioporadně oční lékař Vladimír Korda.

Zelený zákal neboli glaukom je onemocnění, které postihuje přední oční komoru, tedy prostor mezi duhovkou, čočkou a rohovkou. Tam se stále vytváří tekutina, která za normálních okolností samovolně odtéká. Při zeleném zákalu z různých důvodů přestane tekutina z přední oční komory odtékat a začne se zvyšovat nitrooční tlak. Tento tlak, působící na všechny struktury uvnitř oka, začne poškozovat především vlákna zrakového nervu a může vést ke slepotě.

Zelený zákal se nedá odhalit

Záludnost zeleného zákalu spočívá v tom, že se zpočátku rozvíjí zcela bez příznaků, a poškození, které jednou vznikne na zrakovém nervu, se už nikdy nedá napravit. Proto se nespoléhejte na to, že půjdete k lékaři, až když se bude něco dít. Zvýšený nitrooční tlak poškozuje zrakový nerv, což se projevuje tvorbou slepých bodů v zorném poli.

Těch si při každodenních aktivitách s největší pravděpodobností nevšimnete, dokud váš zrakový nerv nebude poškozen tak významně, že se drobné body náležitě zvětší. Polovina pacientů s glaukomem dokonce nemá při prvním vyšetření ani zvýšený nitrooční tlak. Ten se totiž v průběhu dne značně mění, a proto jediné vyšetření neodhalí, jestli se u pacienta nerozvíjí glaukom.

Někteří lidé jsou k rozvoji zeleného zákalu více náchylní. Svou roli hraje i genetika, proto byste měli vědět, jestli někdo v rodině trpěl nebo trpí touto chorobou.

Léčba zeleného zákalu

V případě odhalení zeleného zákalu ve včasném stádiu, stačí užívání kapek. Jedna kapka před spaním vás může ochránit před touto nemocí až do konce života. Většina léků je právě ve formě očních kapek. Velmi důležitá je správná technika kapání, která zajistí, aby se do oka dostalo maximální množství účinné látky. Oční kapky kapeme do spojivkového vaku po odtažení dolního víčka.

Užitečné rady, jak si udržet zdravé oči:

Dodržujte pravidelné preventivní oční prohlídky u svého osobního očního lékaře. Pokud máte oční vadu, je vhodné preventivní prohlídku zraku absolvovat jednou za 2 roky, po 40. roce navštěvujte svého očního lékaře každý rok.

Detailně se zajímejte o všechny oční zdravotní problémy celé své rodiny, zejména svých rodičů, sourozenců a dětí.

Dodržujte zásady zdravého životního stylu.

Ostrý zrak závisí na dostatečném přísunu zdravé a vyvážené stravy, včetně vitamínů, minerálů, stopových prvků a jiných dietních doplňků. Velmi důležité jsou vitamíny A, C a E, strava bohatá na omega mastné kyseliny a listová zelenina. Lutein a zeaxantin navíc chrání žlutou skvrnu a sítnici oka. Velmi důležitá je i oční hygiena, protože správná péče o oči je pomáhá chránit před chronickou únavou, stresem a infekcemi.

Zdravý životní styl zahrnuje péči o ideální hmotnost, pravidelnou fyzickou aktivitu, pravidelné kontroly krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu u vašeho rodinného lékaře. Kouření a alkohol významně poškozuje zdraví i vaše oči. Proto se jim radši aktivně vyhýbejte!

Chronická únava očí vzniká zejména u obrazovek počítače a televizorů, kde trávíme čím dál tím více času. Předcházejte proto tzv. syndromu počítačového vidění. Zde je pár tipů, jak na to:

Při práci u počítače, u televize nebo při čtení se udržujte svěží. Během každé hodiny alespoň na 5 minut oči odtrhněte od monitoru či knihy a dívejte se do dálky nebo oči prostě zavřete.

Vladimír Korda

Pravidelně mrkejte. Mrkání pomáhá zvlhčovat rohovku a chrání tak oči před vznikem tzv. syndromu suchého oka.

Pokud řídíte auto a čeká vás dlouhá cesta, během jízdy pravidelně zaostřujte svůj zrak krátkým pohledem na palubní desku. Tím uvolníte oční svaly a zabráníte jejich přetížení.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.