Zoolog: investujte do ptačích budek, likvidujte slimáky, ne zmije

25. duben 2017

Máte zahradu? A funguje všechno na ní tak, jak byste chtěli? Jak to udělat, aby se v ní usadili ptáci, ježci, slepýši a jiné ještěrky, užovky, žáby, čolci, žížaly, čmeláci, motýli, slunéčka a další organizmy? Jak se naopak zbavit myší, komárů, slimáků a mšic? Zoolog Aleš Svoboda poradil s jednoduchými opatřeními.

Aleš Svoboda dorazil do studia Českého rozhlasu Pardubice se zmijí obecnou. Trochu se vztekala, asi netušila, že je to s ní myšleno dobře. Měla totiž před sebou cestu na místo, kde nebude nikoho děsit a bude moc v klidu žít. Jak víte, zmije je náš jediný český jedovatý had. Zákon ji chrání, protože patří mezi kriticky ohrožené druhy.

„V posledních letech přibývá dotazů, zde nejsou náhodou zmije přemnožené, prý se ve větší míře dokonce objevují napadení psů. Rád bych to vyvrátil,“ vysvětluje Aleš Svoboda.

Se zmijí se potkáme většinou v případě, že jdeme někam, kam nemáme. Tento had se bojí lidí a drží se stranou. Plachý živočich se vyskytuje od nížin po hory. „Konkrétně v okolí ji můžeme očekávat pod Kunětickou horou. V Hradci Králové je velká populace v přírodní památce Na Plachtě. Najdete ji tam, kde je kombinace vlhka a osluněná stráň,“ uvádí Aleš Svoboda.

Když dojde k setkání, zmije se snaží zmizet nebo se stočí do klubíčka. Pokud k ní přijdete a sáhnete na ni, tak pochopitelně zaútočí. Její kousnutí nemusí být vždy nutně provázené vypuzením jedu. Jed je pro ni životně důležitý a potřebuje ho k lovu potravy. Může se tedy jednat o suché kousnutí, kdy se nám nemůže nic stát.

„Psům to bohužel nevysvětlíte. Chtějí prozkoumat, co našli a uštknutí je tu hned,“ říká Aleš Svoboda. I když se zmije cítí hodně ohrožená a pustí do vás všechen svůj jed, mělo by to dopadnout dobře.

V případě člověka je smrtelná dávka 15-20 miligramů. Zmije toho jedu ani tolik nemá. Disponuje množstvím 10-14 miligramů. „Ona vám ho ani nedá všichen. Pokud nemáte alergii nebo slabé srdce, nemělo by se vám nic stát. To samozřejmě neplatí, pokud se jedná o dítě. Zmije si sama v konkrétní situaci rozhodne, kolik jedu do vás pustí,“ vysvětluje Aleš Svoboda.

Zmije na zahradě?

Přesto, že je zmije plachá, může se stát, že se nám nastěhuje na zahradu. A to především podhorských oblastí. Zvláště, když jí náš pozemek nabízí slunné místo s potůčkem. Existují ale místa, kde je jako doma, přestože to na první pohled nevypadá.

Zmije obecná

„Například ve výstavbě u přírodní rezervace Na Plachtě v Hradci Králové. I když se jedná o poměrně zalidněné místo, je to tutovka, že tam bydlí. Je to její přirozené stanoviště, kde byla vždy zvyklá lovit potravu. Proto se rozšiřuje do zahrad, které tam jsou. Na lidi si tak nějak zvykla,“ říká Aleš Svoboda. Jestli je to vás případ, nemusíte hned volat hasiče nebo hnát zmiji klackem. Ona totiž není zas tak špatný spolubydlící. Protože se živí převážně hraboši, dokonale vám vyčistí zahradu od nevítaných hlodavců.

„Pokud nemáte děti a psy, můžete dost dobře žít se zmijí společně na jednom pozemku. Stačí na opačném konci zahrady vytvořit zídku s mokřinou, kde bude žít. Naopak, pokud ji nechcete, nedělejte na zahradě žádné zídky, úkrytová stanoviště, hromady kompostu, dřevin, neudržované koutky, jinak se vám tam hadi nastěhují, pokud v okolí nějací jsou,“ upřesňuje Aleš Svoboda.

Likvidátoři slimáků

Máte na zahradě žáby? V tom případě vám gratulujeme. Je to výborná věc, pokud vám ovšem nevadí žabí kvákání. Žáby lákají obvykle zahradní jezírka. Jsou skvělé pro odlov hmyzu, který na zahradě nechceme. A také pro likvidaci slimáků.

„Slimáci jsou pro žáby přirozenou složkou potravy. I pro některé druhy ptáků a větší druhy ještěrek,“ říká Aleš Svoboda. Proto kromě jezírka doporučuje na zahradě i ptačí budky. „Třeba taková sýkorka má deset mláďat. Spořádá vám neuvěřitelné množství housenek, které by jinak spásaly vaši zeleninovou úrodu,“ uvádí Aleš Svoboda.

Jak se zbavit komárů? Proč se datel stál ptákem roku 2016? Jak přilákat na zahradu čmeláky? Je slunéčko sedmitečné užitečné? Co udělá výstavba v přírodě se svým okolím? Odpovědi na tyto otázky uslyšíte v záznamu naší rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio