Rýžový nákyp s jablky

Potřebujete: 250 g rýže, 600 ml mléka, 3 vejce, sůl, 40 g krupicového cukru, 60 g moučkového cukru, 80 g másla nebo Hery, 750 g jablek, skořice, cukr na posypání

Postup: Přebranou a vařící vodou propláchnutou rýži nasypeme do vroucího mléka, přidáme špetku soli a vložíme do trouby, kde upečeme do zhoustnutí, nebo vaříme za stálého míchání. Hmotu necháme mírně prochladnout, přidáme část změklého másla, utřeného s krupicovým cukrem a žloutky. Nakonec vmícháme sníh z bílků, ušlehaný dotuha s moučkovým cukrem. Kaši urovnáme do vymaštěného pekáčku, poklademe oloupanými a rozčtvrcennými jablky zbavenými jádřinců a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Před podáním posypeme cukrem se skořicí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.