Javory v Jamném a v Ústí nad Orlicí

Jamné - vesnička do kopce podél potoka. Jana Davidová-Kracíková a ing. P. Kyzlik přijeli za javorem klenem. Javor babyka v Ústí nad Orlicí je královnou. Rozložitá koruna zakrývá více než dvacet metrů.

JAMNÉ - JAVOR KLEN

Jamné za 2. světové války byla první železniční stanice v Sudetech a na vlacích byl nápis Berlin – Jamnei.

Javor klen roste na území starého statku na skalce. Od majitele pozemku jsme se dozvěděli, že javor klen před staletími vysadili majitelé statku, vybrali mu místo hned na rohu vejminku. Možná proto, že když byl hlad, z javorového listí se dalo připravit chutné jídlo. Listy jsou sladké, sladké je i dřevo. Má-li v domě červotoč na vybranou, zakousne se do javoru.

Dnes dům i javor chátrají. Jakoby společně měli odejít. Majitelé starý dům odepsali, podle jejich slov použijí jen kamenné přízemí na ovocný či zeleninový sklípek.

Věk javoru klen odhadujeme na 300 let. Kmen měří 570 cm v obvodu.

Před patnácti lety byl javor klen ještě zdravým stromem. Dnes ho už napadla plíseň. Dokonce z kmenu roste jeřáb. Jednotlivá úžlabí jsou chráněna stříškou. O strom se obec dobře stará.

Javorový list mívá ve znaku Kanada, to je javor cukrový. Jak vznikl tento státní symbol, vysvětlí ing. Kyzlik.

Z javoru cukrového se vyrábí dobrý sirup. Ale ne u nás.

Ještě jedna zajímavost z Jamného, pověst říká, že pokud dožije tis a vyvrátí se z kořene, objeví se v jámě poklad. A v Jamném se tak stalo. Torzo staletého tisu, který dožil, mají uložené na úřadě. A poklad také.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ - JAVOR BABYKA

Javor babyka v Ústí nad Orlicí

Konečně jsem viděla zhmotnělé slovo, jehož ypsilon mě po léta trápilo, neboť mně neznámé slovo patřilo do vyjmenovaných.

Uprostřed města hned vedle čtyřproudové silnice roste rozložitá babyka. Tak naši předkové javor babyku nazývali. Oproti javoru klenu má malé listy, podél větévek rostou drobné korkové lišty.

Babyka v Ústí nad Orlicí v Riegrově sadu je královnou památných javorů babyk v republice. Je to krásný strom. Ve výšce jednoho metru má obvod 485 cm. Rozložitá koruna zakrývá více než dvacet metrů. Větve se rozdělují blízko nad zemí, kdyby nebyl památným stromem, pasovali bychom ho na vynikající prolézačku pro děti.

Javor klen, javor mleč a javor babyka jsou původními stromy v Čechách.


Zobrazit místo Javor v Ústí nad Orlicí a v Jamném na větší mapě


Pořad ČRo Pardubice podporuje Pardubický kraj pod záštitou náměstka ing. Romana Línka

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.