Kaštanka v Nasavrkách a buk červenolistý ve Slatiňanech

K prvnímu setkání se vzácnými stromy jsme s ing. Pavlem Kyzlíkem dojeli do zámeckého parku ve Slatiňanech. V parku jsme prošli mezi mnoha krásnými vzrostlými stromy.

Slatiňany - buk červenolistý

Ten náš, necelých tři sta let starý buk červenolistý, se rozkládal hned na začátku, nedaleko zámecké budovy, a dokonce dvacet kroků od sochy koně, neboť prostory zámku jsou již mnoho desítek let věnovány expozici historii koní, dnes hipologickému muzeu. Zámecký pán Vincenc Karel Auersperg měl největší hipologické středisko, cvičil tu koně pro R-U armádu. Park je vytvořen v anglickém stylu.

Pokud se budete muset rozhodnout, dotkněte se buku, myslete na přání a mělo by se vám splnit. Semínka se mohou jíst. A název ruských písmen, kterým se říká bukvy, bukva, opravdu vychází z názvu stromu buk. Proč? Psali na tabulky právě z kůry buku. Kůra je pěkně hladká. A pokud u starého kmene se začne pnout suk, uvidíte neuvěřitelné obrazce. Jako na buku červenolistém ve Slatiňanech. A kdy je nejkrásnější? Možná, když v pozdním jaru rozvine své purpurové červené listy.

Nasavrky - Kaštanka

Koupíte-li si na vánoce jedlé kaštany, pocházejí určitě z Nasavrk. Ve znaku města Nasavrky je strom kaštanovníku jedlého. A proto druhé zastavení nás čekalo v Nasavrkách, asi deset kilometrů jižně od Slatiňan. Uprostřed městečka, ve čtverci jednoho hektaru, se rozkládá sad kaštanů, takzvaná kaštanka. Sad proto, že stromy byly vysázeny ke sběru jejich plodů-kaštanu jedlého. Někdy se říká alej, nesprávně. Alej je stromořadí, tady těch stromořadí je vedle sebe hned několik.

Roku 1776 byl vysazen první strom, jmenuje se Knižák. Podle knížete Auesperga, který nechal kaštanovníky přivézt z Itálie. Dnes jich uvidíte na stovku. A pod nimi po celý rok naleznete malé ježky skrývající chutný kaštan, úroda je sice na podzim, ale sem tam něco zbylo. Muži pozor!!! – Až tu budete, nechte si levou kapsu obrácenou, jinak se může zjevit bíle oděná žena, která vás utancuje k smrti.

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.