Pasování javoru klen

Na závěr seriálu Staleté stromy šperky přírody se uskutečnilo v Letohradské bažantnici ve středu 3. srpna 2011

Tento strom vybrala Česká lesnická společnost – Dendrologická. Pasování značí předstupeň k vyhlášení za památný strom v České republice. Pasování je slavnostním aktem, jsou vybírány pouze 2-3 stromy ročně. Pasovaný strom získá jméno a příběh. Pasovaný javor klen v Letohradské bažantnici bude zapsán jako významná zajímavost Letohradu.

„Klen Vincenc“, pasovaný javor klen, svým obvodem 268 cm patří mezi významnými stromy do středu žebříčku, svojí výškou 35 metrů patří mezi největší v České republice. Stáří stromu je asi 250 let.

Letohradská bažantnice patří mezi nejstarší v Čechách – byla založena v roce 1638. Bohuslav Balbín ji uvádí takto: “Velmi bohaté bažantnice i příbytky pro ptáky jsou …(mj.)…v Opočně, Častolovicích, Kyšperku (dnes Letohrad), Pardubicích, Žampachu…“

O myslivost, zvěř a lesy se během generací staralo mnoho a mnoho dnes bezejmenných lesníků a myslivců. Jeden z mnoha, který pečoval o bažantnici v Letohradě, se jmenoval Vincenc Vanžura. A tak za ty všechny bezejmenné nazval předseda ČSL – Dendrologické ing. Pavel Kyzlik javor klen v Letohradské bažantnici „Klen Vincenc“.

Pověst o javoru klen v letohradské bažantnici

(Pavel Kyzlík)

Do některých úseků dějin se soustřeďuje řada nepříznivých okolností. Rakousko finančně zcela vyčerpané protinapoleonskými válkami vyhlásilo v březnu 1811 státní bankrot; všechny úspory byly znehodnoceny a ve stejném roce byla v Čechách velká neúroda.

Od ledna 1812 byl po celé zemi hlad. Staré přísloví říká: Na Hromnice o hodinu více – půl krajíce, půl píce. Tentokrát to nebylo od února, ale již od prosince. Nebylo pro rodiny ani poloviční nasycení a píce nebyla ani pro dobytek. Aby nebučel hlady, dávaly se mu staré slaměné došky ze střech. Nebylo za co nakoupit. A další rok zase hlad.

V létě 1813 Napoleonova vojska, jako předzvěst bitvy u Lipska, harcovala po celých Čechách a spížovací oddíly pročesávaly vesničky i samoty a násilím braly vše k nasycení vojska. I poslední krávu z chléva, i poslední slepici z kurníku, kterou hospodář chránil se sebezapřením, a za cenu hladu celé rodiny, jako základ dalšího hospodaření.

V chaloupce na okraji Kyšperka (dnes Letohrad) ve stráni nad cestou do Šedivce se starala babička o své tři vnučky – sirotky: Bětku, která byla nejchytřejší, Cilku, ta byla dítě ze všech nejveselejší - a nejmladší Otylku, líbeznou jako obrázek. Když přišla doba nouze a hladu, snažila se babička ze všech sil a zkušeností, aby přežily. Slýchávala, že v dobách hladomoru lidé jedli kořínky, mechy, kůru i listí. Javory mají v sobě cosi sladkého, listí chutná zvěři i kozám a dokonce červotoči dávají přednost javorovému dřevu.

Tak chodívala babička na jaře, když vypučely první lístky na větvičky klenu, listí otrhala, zbavila řapíků a spařila vodou. Listy rozsekala nožem, malinko osolila a to bylo jediné jídlo, které mohla dát holčičkám k najedení dosyta. Bažantník nerad jarní návštěvy viděl, bažantí kohouti již hlasitě kodrcali a slepičky začínaly hnízdit. Byl přísný, ale babičku i její vnučky znal, a mnohdy jejich tichý krok lesem záměrně přeslechl. A tak javory obyvatele chaloupky nad cestou na okraji Kyšperského lesa zachránily.
Příští rok na jaře jako poděkování i jako pojistku před dalším hladovým rokem vysadila babička a její tři vnučky na louce vedle chaloupky čtyři kleny. Podívejme - rostou dodnes.

Obřad pasování javoru klen provedl ing. Pavel Kyzlik, předseda dendrologické pobočky ČLS a ing. Roman Línek, vícehejtman Pardubického kraje.

Javoru klen požehnal Zbigniew Czendlik

„Bože, všechno co jsi stvořil, je dobré a krásné.
Už při stvoření si rozhodl, aby Země vydala zeleň a stromy různého druhu.
Dnes děkujeme Ti za tyto dary Tvého stvořeni a obzvlášť za tento
nádherný javor.
Prosíme Tě, ať Tvé požehnáni sestoupí na toto místo a na nás všechny.
Ať chráníme přírodu, správně ji využíváme a ať si vážíme těchto Tvých darů.
A odpusť nám škody, které pácháme na rostlinách i zvířatech, na půdě,
ovzduší a vodách naši planety.“

Petr Fiala, starosta Letohradu, pozvedl slavnostní číši.

Obřad pasování provázeli trubači.

Český rozhlas Pardubice děkuje:

Záštitu nad seriálem Staleté stromy šperky přírody převzal ing. Roman Línek, vícehejtman Pardubického kraje, záštitu nad Pamětními listy Pasování javoru klen převzal Petr Šilar, senátor, záštitu nad výstavou fotografií převzal ing. Václav Kroutil, radní Pardubického kraje, Petr Fiala, hostitel, starosta Letohradu.

Dále děkuje: P.Dr. Z. Czendlikovi, děkanu farnosti Lanškroun, ing. R. Vohradskému řediteli Krajského ředitelství LČR, ing. Trejtnarové LČR Letohrad, JUDr. M. Stejskalovi, radnímu Pardubického kraje, ing. Daně Teplé, KU Pardubice.
autor: DAV
Spustit audio