Toulky naším krajem 17.6.2009

6. prosinec 2011

V Toulkách naším krajem objevujeme skryté podklady našeho kraje. Jedním takovým utajeným skvostem je i zámeček Rudoltice nedaleko Lanškrouna. Čím je zajímavý? Hlavně tím, že jde v podstatě o torzo. Z rozlehlého barokního zámku se nám do současnosti zachovala pouze jedna věž a rozlehlá sklepení.

Po Novém zámku (tak zní totiž správný název) nás provedla kastelánka Krasava Šerkopová, která nás seznámila s pohnutými osudy tohoto pozoruhodného místa. V r. 1684 se stal majitelem lanškrounského panství Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna. Tomu pro jeho občasný pobyt v Lanškrouně nevyhovoval zámek ve městě, proto si nechal vybudovat na Zámeckém vrchu zámek nový. Plány na stavbu vypracoval nejprve italský architekt Carlo Fontana, stavba však nakonec byla realizována podle projektu jiného italského architekta - Domenica Martinelliho. Vrchním vedením stavby byl pověřen Antonio Salla a dozor nad stavbou měl knížecí stavitel Gabriele de Gabrielli. Stavba probíhala v letech 1700-1712. Tím ovšem skončily šťastné roky. Již v r. 1714 zámek vyhořel v důsledku neopatrnosti tesařů a kotlářů. O tři roky později byly opraveny krovy, ale budova zámku byla roku 1719 znovu zapálena, tentokrát bleskem. Po třetím požáru dal Josef Václav z Lichtenštejna zámek zbořit, protože působil zbytečné výdaje. Z unikátní barokní stavby tak do dnešních dnů zůstala pouze třípatrová věž, rozsáhlé sklepy a části základových zdí. Na lepší zítřky se stavbě začalo blýskat až v posledních letech, kdy Nový zámek získal soukromý vlastník. Ten se pustil do nákladné rekonstrukce, která zahrnuje znovu obnovení hostince i opravu rozsáhlého okolního parku.

Jak už asi tušíte, Nový zámek není klasickým zámkem, kde byste mohli obdivovat unikátní sbírky a cenné malby. Zde si užijete především nádherný výhled do širého kraje a dechberoucí sklepení o rozloze 1000 metrů čtverečních. I vlastní věž získává s postupujícími rekonstrukčními pracemi krásnou tvář. Čas od času se zde konají i nejrůznější akce - 20. června zde proběhne charitativní minifestival, 4. července pak oslavy tří let, kdy byl zámeček znovu uveden do provozu.

Toulat se po Rudoltickém zámku se budeme 17. června po 17. hodině v pořadu Toulky naším krajem. O týden později vás Filip Novotný vezme na Hedeč, klášter a tradiční poutní místo nedaleko Králík.

Nezapomeňte, že i Vy se můžete stát spoluautory našeho pořadu. Na Vaše náměty a tipy na zajímavá místa čekáme na mailu tomas.klement@rozhlas.cz nebo na adrese Toulky naším krajem, Český rozhlas Pardubice, Svaté Anežky České 29, Pardubice, 53002.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.