Toulky naším krajem 29.7.2009

6. prosinec 2011

Nedaleko vesnice Rohoznice, co by kamenem dohodil od dálnice D11, najdeme v lesích ukrytý zámeček Rohoznice. Drobnou dvoupatrovou stavbu notně ohlodal zub času, dnes už jen můžeme tušit dřívější krásu letohrádku, který sloužil k rekreaci zámeckého pána z nedalekého zámku v Dobřenicích. Právě v této pozoruhodné stavbě jsem natáčel další vydání Toulek naším krajem.

Místní panství koupil roku 1863 Karel Daniel Weinrich. Krátce poté si v Dobřenicích postavil nový zámek dokončený v letech 1868. V rámci úprav okolí zámku na rozsáhlý lesopark byl roku 1880 postaven i novogotický lovecký letohrádek, který se nalézá v lese mezi Dobřenicemi a Rohoznicí poblíž Klechtáveckého rybníka. Roku 1928 koupil Dobřenice předseda správní rady plzeňské Škodovky JUDr. Karel Löwenstein. Jeho dětem bylo po roce 1945 panství zkonfiskováno, letohrádek postupně využívaly Státní lesy a JZD. Dnes je na tuto památku smutný pohled. Sytě červená omítka novogotického letohrádku je z velké části otlučená, schodiště ve věžičce se zřítilo, zcela chybí okna, dveře. Vandalové postupně zničili veškerou vnitřní výbavu, vše co bylo jen trochu cenné už také dávno zmizelo.

Na rozdíl od řady podobně postižených památek, má zámeček u Rohoznice šanci na lepší zítřky. Před nedávnem se o jeho záchranu začal starat pardubický herec Tomáš Novotný, který si ho pronajal od dcery Karla Löwensteina paní Karly Katschnerové. Za pomoci kamarádů zdevastovaný letohrádek opravuje, ale jak sám přiznává, je to běh na dlouhou trať. Tomáše jsem o prázdninách navštívil a spolu jsme letohrádek prošli. Reportáž z návštěvy uslyšíte v aktuálním vydání pořadu Toulky naším krajem, který vysíláme 29. července.

O týden později se s Filipem Novotným vydáme do malebného městečka Březová nad Svitavou. Projdeme si nejbližší okolí, navštívíme kapličku i místní rozhlednu, ze které je výhled do širého okolí.

Nezapomeňte, že i Vy se můžete stát spoluautory našeho pořadu. Na Vaše náměty a tipy na zajímavá místa čekáme na mailu tomas.klement@rozhlas.cz nebo na adrese Toulky naším krajem, Český rozhlas Pardubice, Svaté Anežky České 29, Pardubice, 53002.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.