Bez měnírny ani ránu

4. květen 2017

V Pardubicích je jich pět. Měnírny jsou stěžejními centry, která napájejí trolejové vedení. „Matkou“ všech je měnírna v Trnové, kde se nachází i centrální energetický dispečink.

Měnírna je elektrická stanice, ve které se střídavý proud vysokého napětí (35 000 V) transformuje a usměrňuje do podoby stejnosměrné složky (600 V). Pak se prostřednictvím sítě napájecích kabelů přivádí do trolejového vedení. To se v Pardubicích skládá z osmnácti oddělených úseků, které řídí jednotlivé měnírny.

Energetický dispečink měnírny v Trnové má stálý provoz. Dispečeři se střídají ve dvanáctihodinových směnách a pomocí dálkového ovládání mohou řídit provoz dalších měníren v Pardubicích. Na monitorech kontrolují jednotlivé úseky a odběry energie.

V měnírně v Trnové je centrální energetický dispečink

„Dispečeři mohou sledovat třeba aktuální proudový odběr jednotlivých trolejbusů. Trolejbusy neodebírají proud stále, trakční proud se odebírá vždy několik vteřin v době, kdy se trolejbus rozjíždí. Potom zase využívá dlouhou setrvačnost,“ vysvětluje vedoucí střediska vrchního vedení, měníren a energetiky Ladislav Podivín.

Čtěte také

Měnírna v Trnové se podílí na napájení všech linek. „Pokud by tu nastal blackout, za chvíli by trolejbusy v Pardubicích už stály,“ dodává energetik Ladislav Podivín. „Párkrát jsme už takovou situaci zažili. Jde o to, že má například nějaká linka vysokého nebo velmi vysokého napětí poruchu, třeba kvůli bouřce nebo vichřici a pak se Pardubice mohou ocitnout na několik desítek minut bez proudu.“

Energetické rozvody měnírny v Trnové
autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.