Historický trolejbus se po 45 letech vrátil zpět do ulic

Po dlouhých letech v depu vyrazil do pardubických ulic historický trolejbus Škoda TR z roku 1960. Je to nejstarší typ vozu, který vlastní Dopravní podnik města Pardubic (DPMP). Tým techniků na jeho opravách pracoval s přestávkami celých 19 let! Na první velkou jízdu trolejbusu se vydala také redaktorka Tereza Brázdová.

„Na opravě vozu pracovalo hodně lidí,“ říká Josef Hanousek. Mnozí z nich absolvovali první jízdu po Pardubicích, aby zasáhli, kdyby se něco neočekávaného stalo.

Ve voze je místo pro průvodčího, je tam i kasa. Na místě řidiče sedí Ladislav Podivín, který zvládá historické ovládání: „Já jsem na trolejbusech podobného typu vyrůstal a neztratil jsem s nimi kontakt, protože při různých oslavách v různých městech s takovými podobnými trolejbusy jezdím.“

Škoda Tr 8
V trolejbuse je 20 míst k sezení plus místo průvodčí a řidiče. Celkem se do něj vejde 76 cestujících. Vůz sloužil v Praze v letech 1960-1972. V Pardubicích ho opravovali 19 let.

Vedoucí údržby vozidel Josef Vytlačil je s výsledkem opravy spokojen: „Myslím si, že vůz jede pěkně. Jsou tady ještě některé zvuky, myslím si, že se tím provozem ztratí, protože je to první větší jízda, kdy ten vůz vyjel z dopravního podniku. Zatím jsme projížděli jen v areálu.“

Naposledy vozil lidi v roce 1972 v Praze

Pardubický dopravní podnik trolejbus získal v roce 1998, na rozdíl od původních pardubických trolejbusů byl tento vůz v poměrně zachovalém stavu. Přesto rekonstrukce s přestávkami trvala devatenáct let.

Cestující se tímto trolejbusem mohou svézt 13. května během Dne otevřených dveří DPMP, kdy vyvrcholí oslavy 65. výročí trolejbusové dopravy v Pardubicích.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.