Nevidomým v MHD pomáhá vysílač

11. květen 2017

Všechny trolejbusy a autobusy městské hromadné dopravy v Pardubicích jsou vybavené informačním systémem TYFLOSET®. Díky radiovému signálu a akustickému hlášení se tak mohou nevidomí lépe orientovat a nemusejí být odkázáni na pomoc druhých.

Systém pro nevidomé je jednotný v celé České republice. Nevidomé akusticky informuje a tak jim pomáhá v orientaci. Funguje na principu, že nevidomý nebo člověk se zrakovým postižením, má u sebe povelový vysílač VPN, kterým všechny hlasové služby systému aktivuje. Pokud například nevidomý stojí na autobusové zastávce, pomocí vysílače, tedy stisknutím jednoho z tlačítek, se dozví, které číslo trolejbusu nebo autobus právě přijíždí a také to, kam směřuje.

Při natáčení reportáže jsme doprovázeli nevidomého zaměstnance pardubického TyfloCentra Petra Hromádko. „Informace o čísle a směru jízdy vozidla získám stisknutím tlačítka číslo 3. Když zmáčknu čtyřku, řidič vozu dostane informaci o tom, že nastupuje nevidomý cestující. Ostatní tlačítka také vlastně s cestováním po městě souvisí, díky vysílači mám informace o názvu objektu, popis prostředí nebo zvukový signál pro chodce na světelných přechodech,“ vysvětluje Petr Hromádko.

Nevidomým pomáhá informačním systémem TYFLOSET®

Ve velkých městech je informační systém dálkově ovládaných vysílačů pro lidi se zrakovým postižením samozřejmostí. Nevidomí díky nim získávají informace, které dříve závisely jen na osobní komunikaci s lidmi. „Vysílač VPN je dnes běžná kompenzační pomůcka, její pořizovací cena je asi dva a půl tisíce korun,“ vysvětluje ředitelka pardubického TyfloCentra Hana Stoklasová.

„U nás v centru ale máme k dispozici také několik vysílačů, které můžeme lidem se zrakovým postižením bezplatně zapůjčit. Nevíme přesně, kolik lidí v MHD v Pardubicích tuto pomůcku využívá, ale vycházíme z obecných statistik, že v populaci je asi jedno procento lidí se zrakovým postižením. Takže v Pardubicích může žít tak devět set lidí s těžkým zrakovým postižením. Rozhodně tolik jich ale vysílač nevyužívá,“ uvádí ředitelka TyfloCentra Hana Stoklasová.

autor: BRA
Spustit audio