Pardubické trolejbusy

Český rozhlas Pardubice pro vás připravuje dvacetidílný seriál o trolejbusové dopravě v krajském městě. Trolejbusy v Pardubicích totiž vozí cestující už 65 let.

Víte, kdy a kam se vydal první pardubický trolejbus? Kolik kilometrů trolejového vedení vede ulicemi nebo kolik milionů stojí zbrusu nový trolejbus? V seriálu, který věnujeme výročí pardubické trolejbusové dopravy, se to dozvíte. První díl uslyšíte v našem vysílání 17. dubna.


Vysílání z dopravního podniku
Reportáže budeme vysílat vždy ve všední den v 10:10 a ve 14:20. V pátek 12. května navíc budeme vysílat živě přímo z areálu Dopravního podniku města.

Se seriálem o trolejbusové dopravě v Pardubicích se vypravíme jednak do její historie, ale samozřejmě i současnosti. Čeká vás jízda historickým trolejbusem, dozvíte se, proč první trolejbusová linka vedla až do Lázní Bohdaneč. Na začátky trolejbusové dopravy zavzpomínají také nejstarší řidiči dopravního podniku, prostor dáme i ženám za volantem a o svých, mnohdy kuriózních
zážitcích, budou vyprávět také revizoři dopravního podniku.

Představíme místa, kam se nepodíváte

S mikrofonem se vypravíme také do míst, která běžní cestující nepoznají. Navštívíme například měnírnu, tedy elektrickou stanici, kde se usměrňuje střídavý proud vysokého napětí pro trolejové vedení. Zamíříme také přímo do montážní jámy ve vozovně dopravního podniku a dozvíte se, co všechno lidé v trolejbusech zapomenou.

Seriál o trolejbusové dopravě vám přinese také informace o rozšiřování linek v Pardubicích a přilehlém okolí, o možnostech využití nových tzv. parciálních trolejbusů. Nevynecháme ani poslední novinky vybavení vozů, jako je například celovozová klimatizace, ale dozvíte se také o možnostech internetového připojení nebo systémech, které využívají handicapovaní cestující.

autor: BRA
Spustit audio