Probíhá kontrola jízdních dokladů, nyní už nelze označit jízdenku

27. duben 2017

Tuto větu už mnozí cestující MHD v Pardubicích pravděpodobně slyšeli. Přihlášení revizora do systému zablokuje možnost označení jízdenek.

Počet revizorů ani jejich jména dopravní podnik nesděluje. Při natáčení reportáže Českého rozhlasu Pardubice jsme doprovázeli jednu z revizorek: „U dopravního podniku jako revizorka pracuji už patnáct let. Pravdou je, že to moc vděčné povolání není. Převažují spíše ty smutné historky. Lidí, kteří nám za naši práci poděkují, je opravdu málo. I když pravda, jeden zážitek mě hodně potěšil. Jednou mi jeden starší pán daroval květinu v květináči, přímo ve voze. Jen tak, že nám za naši práci děkuje. Platnou jízdenku ale měl,“ dodává s úsměvem revizorka DPMP.

„Většinu triků černých pasažérů už samozřejmě znám,“ říká jeden z revizorů Dopravního podniku města Pardubic. „Není to jen mládež, jak by se někomu mohlo zdát. Řekl bych, že většina černých pasažérů jsou lidé ve středním věku. Při kontrolách spoléhám na svoji postavu, tedy váhu. Když cestujícímu bez jízdního dokladu zastoupím cestu, už moc si netroufne,“ směje se nejmenovaný revizor DPMP.

Jízdenky revizoři kontrolují elektronicky

Marcela Jirásková je vedoucí zákaznického centra Dopravního podniku města Pardubic. „Počty černých pasažérů se mění. Černými pasažéry ale neoznačujeme všechny cestující bez jízdního dokladu. Někdy existuje důvod, proč ho nemají. Statistiky černých pasažérů se mění, což ale souvisí také s kolísajícím počtem revizorů DPMP,“ vysvětluje Marcela Jirásková.

Tisíce černých pasažérů ročně

„Za rok 2016 se nám podařilo odhalit sedm tisíc černých pasažérů, pokuty jich zaplatila přibližně polovina,“ vysvětluje Marcela Jirásková. „Někdy jim to opravdu trvá, ale přijdou. Vzpomínám si například na jistou paní Marii. Přišla za námi do dopravního podniku a sdělila nám, že ji v noci oslovil Bůh. Prý řekl: Marie, jdi a zaplať tu pokutu! Tak jsem tady,“ vzpomíná na zážitek s jednou z cestujících MHD v Pardubicích vedoucí zákaznického centra.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.