Půl milionu najetých kilometrů

Petr Šurc je řidičem trolejbusu, u Dopravního podniku města Pardubic je dvacet let. Stejně jako jeho otec. Ve stejné společnosti pracuje i jeho bratr.

Petru Šurcovi se blíží jedna pracovní „meta“. Půl milionu najetých kilometrů v MHD, a to bez nehody. Petra Šurce jsme při natáčení reportáže o pardubické trolejbusové dopravě zastihli brzy ráno, při nástupu na ranní směnu, konkrétně na první ranní jízdu trolejbusové linky č. 13.

Do práce chodí před čtvrtou

„Na přípravu vozu máme 15 minut do doby výjezdu, ale autobusy mají 20 minut,“ vysvětluje Petr Šurc. „Když přebírám první ranní linku, na dispečinku musím být okolo 3:45. Procházíme dechovou zkouškou na alkohol, která se sice neprovádí každý den, ale poměrně často. Na dispečinku si přebírám desky s výkazem.“

Řidiči DPMP Lucie Krsková a Petr Šurc

Petr Šurc musí při přebírání trolejbusu ve vozovně zkontrolovat technický stav vozidla a palubní počítač. Při převzetí zapisuje stav elektroměru. První cestující do trolejbusu mohou nastoupit už ve 4:10 ráno, a to přímo na zastávce u brány Dopravního podniku na pardubické Dukle.

Čtěte také

Petr Šurc už u Dopravního podniku města Pardubic strávil dvacet let. „Tahle práce, to je vlastně takové naše rodinné zlato, za volantem také asi dvacet let seděl i můj táta. Mám tu práci rád. Pravdou je, že někdy právě ranní jízdy mohou být trochu nepříjemné, a to třeba díky lidem, kteří se nad ránem vracejí domů z restaurací a akcí, ale já to zvládám, myslím si, dobře. Ta práce mě zkrátka pořád baví,“ dodává řidič Petr Šurc.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.