Česnekačka po prababičce

Potřebujete: polévka: 1 střední palička česneku zásmažka 2 kostky masoxu (bylinkového) 1 lžíce sádla sůl kaše: brambory středně velká cibule mléko 2 lžíce másla 3 lžíce sádla sůl

Postup:
Polévka: do 2 l hrnce dáme vařit cca 1,7 l vody společně s vodou dáme do hrnce 2 masoxy a lžíci sádla. Jakmile nám voda přejde varem, přidáme do ní rozmačkané stroužky česneku. Promícháme a přidáme zásmažku. Zásmažku přidáváme pomalu, aby se nám v polévce nevytvořily hrudky. Necháme pozvolna vařit cca 20-25 minut.
Kaše: oloupané brambory rozkrájíme na kostičky o velikosti cca 1,5 cm, dáme vařit jen s trochou soli. Mezitím si dáme na sádle smažit jemně nakrájenou cibulku. Z uvařených brambor slijeme vodu a přidáme osmaženou cibulku včetně sádla. Brambory rozmačkáme a přidáme ohřáté mléko a 2 lžíce másla.Do hlubokého talíře dáme na dno (jak kdo má rád) 3-4 lžíce bramborové kaše. Přes kaši přelijeme polévku.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.