Dort z květáku a brokolice pro 4 osoby

Potřebujete: 250 g mouky, 1 vejce, 3 lžíce kysané smetany, 1/2 lžičky soli, 120 g přepuštěného másla, 5 lžic strouhanky, 50 g přepuštěného másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, 300 g růžiček květáku, 200 g růžiček brokolice, 2 vejce, 50 g mouky, 200 ml mléka, 100 ml smetany

Postup: Z mouky, vejce, kysané smetany a přepuštěného másla vypracujeme křehké těsto, které necháme v lednici 1 hodinu tuhnout. Těstem vyložíme kulatou formu. V přepuštěném másle osmahneme strouhanku, kterou poté okořeníme a rozložíme na těsto. Brokolici a květák vložíme do síta a necháme po dobu 2 minut spařit ve vroucí vodě. Poté růžičky zeleniny prudce ochladíme studenou vodou a rozložíme je na těsto. Z vajec, mouky, mléka a smetany umícháme zálivku, kterou okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem a nalijeme na květák a brokolici. Pečeme v předehřáté troubě v nejnižší části asi 25-30 minut při 200 stupních Celsia. Podáváme horké.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.