Frgály
Potřebujete (na 5 koláčů):na těsto:600g hladké mouky,400g hrubé mouky,240g sádla,240g cukru,60g droždí,4 žloutky,mléko,sůl náplň hrušková:30dkg sušených hrušek,5dkg sušených jablek,15dkg cukru,10dkg švestkových povidel,10dkg strouhaného perníku,skořici,hřebíček,4 badyány,2 lžíce rumu.
Postup:
Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Pak s ostatními surovinami důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout. Pak těsto rozdělíme na 5 bochánků a necháme dál kynout. Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30-32cm. Po obvodu koláče vytvoříme 1cm široký a vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout. Koláč pak vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem a střed pokropíme přepuštěným máslem smíchaným s rumem.
Náplň: Ovoce namočíme na 3 hodiny do studené vody. Pak je každé zvlášť uvaříme doměkka. Hrušky i jablka scedíme, zbavíme stopek a umeleme na masovém strojku. Do směsi vmícháme povidla, perník, cukr, rum a mleté koření. Je-li třeba, naředíme směs vývarem z ovoce.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.