Italské rizoto

Potřebujete:400g rýže (Arborio, Carnaroli nebo Vialone),cibuli,mrkev,celer,1,5l zeleninového nebo masového vývaru,100ml vína,50g sýru Parmezán,máslo,dochucovadla - zelenina, maso, houby, mořské plody - podle chuti

Postup:
Na mírném ohni osmahneme cibulku (na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenecháme cibulku zhnědnout. Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi 2 minuty. Pokud chceme recept vylepšit sklenkou vína, lze ještě před přidáním vývaru nalít asi 100ml vína a nechat rýží vstřebat. Rýži zalijeme malou sběračkou vývaru a za stálého míchání počkáme, až rýže vývar absorbuje. Přiléváme vývar a za neustálého míchání necháme vařit 20-25 minut. Když je rýže hotová, odstavíme z ohně, přidáme lžíci másla a parmezán, zamícháme a necháme ještě asi minutu stát. V průběhu vaření je ještě možné rizoto ochutit různými ingrediencemi, které se nejčastěji přidávají uprostřed vaření – koření, rajčata. Stejně tak zhruba uprostřed vaření přidáváme maso z vývaru nebo grilovanou zeleninu či houby. Pokud ale maso nemáme předvařené, používáme zmrzlou zeleninu nebo mořské plody, necháme je několik minut péct na oleji ještě před přidáním rýže a potom dusíme s celou směsí nebo si je osmahneme samostatně na pánvi a přidáme asi 5 minut před koncem vaření, když už je rýže téměř hotová.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.