Pardubický perník podle Pavla Janoše
Potřebujete: Těsto: 70 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 5 dkg meruňkového džemu, 5 dkg tuku, 4 vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžičku koření do perníku (anýz, hřebíček, nové koření, badyán, koriandr, skořice a špetka pepře), 1 dkg jedlé sody na kypření
Poleva:
30 dkg moučkového cukru,
citrónovou šťávu
bílky
Postup:
Všechny ingredience na těsto smícháme. Těsto je potřeba důkladně prohníst a nechat jeden až dva dny odpočinout při pokojové teplotě a přiklopené nebo přikryté igelitem. Vykrojené tvary pečeme v troubě vyhřáté zhruba na cca 180°C. Hotové ještě za horka potřeme rozšlehaným vejcem. Bílky na polevu velmi pečlivě mícháme s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou a pak řádně rozšleháme.
Troubu necháme dobře rozehřát. Pokud pečeme malé perníčky, můžeme trochu zvýšit teplotu a péct je rychleji. Díky tomu nám nevyschnou a jsou vláčnější. Hlídáme, abychom je nepřipálili. U větších věcí je lepší nižší teplota a delší čas. Po upečení sušíme nejlépe ve vypnuté a lehce pootevřené troubě, která je ještě horká.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.