Podzimní sen

Potřebujete: Těsto: 5 vajec, 150g polohrubé mouky, 120g cukru, ½ kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce vody, 1 lžíce oleje

Náplň:
1200g nastrouhaných jablek,
50g cukru,
2 balení mascarpone,
1 kelímek zakysané smetany,
1 kelímek smetany na šlehání,
10g želatiny,
2 lžíce vody,
3 balíčky vanilkového cukru,
1 balíček cukrářských piškotů,
uvařenou kávu,
amaretto nebo rum

Postup:
Pekáč vyložíme pečicím papírem a alobalem, poklademe jablky a posypeme cukrem. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a po troškách přidáváme horkou vodu a olej, opatrně přimícháme mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Toto navrstvíme na jablka a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova asi 20 minut. Poté necháme vychladnout a opatrně překlopíme na pečicí papír. Poklademe piškoty a pocákáme kávou s amarettem nebo rumem. Želatinu dáme do menšího kastrolku, přidáme vodu a necháme nabobtnat. Mezitím si ušleháme šlehačku, kterou přidáme do mascarpone ušlehaného s kysanou smetanou a vanilkovými cukry. Želatinu necháme rozpustit na plotýnce, ale nevaříme. Zamícháme do ní tři lžíce krému a poté zašleháme do zbytku krému. Navrstvíme na piškoty a necháme vychladit. Můžeme posypat skořici.

autor: Lenka Doležalová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.