Polévka z dýně Hokkaidó

Potřebujete:1,5l kuřecího vývaru, 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, dýni Hokkaidó, chilli, bazalku, sůl a pepř, sladkou smetanu

Postup:
Nejdříve si připravíme kuřecí nebo slepičí vývar. Klasicky s novým kořením, celým pepřem, cibulí, kořenovou zeleninou. Ve vývaru vyvaříme i snítku čerstvé bazalky. Poté si dáme do většího hrnce 2 lžíce klasického másla a 3 lžíce mouky a uděláme světlou jíšku. Poté zalijeme připraveným vývarem cca 1,5 - 2 l. Dýni si nakrájíme na menší kostičky a hodíme do hrnce k vývaru, cca 1/3 dýně Hokkaidó. Přivedeme vše k varu a vaříme na mírném ohni 20 minut pod pokličkou do změknutí. Hrnec dáme z plotny a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme pár špetek chilli a hojně nasekané čerstvé lístky bazalky, dochutíme solí a mletým pepřem. Nakonec vmícháme sladkou 10% smetanu asi 150ml. Pokud je velký hlad můžeme přidat do hotové polévky opečené krutony.

autor: Alena Hrubá

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.