Polévka z dýně Hokkaidó
Potřebujete:1,5l kuřecího vývaru, 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, dýni Hokkaidó, chilli, bazalku, sůl a pepř, sladkou smetanu
Postup:
Nejdříve si připravíme kuřecí nebo slepičí vývar. Klasicky s novým kořením, celým pepřem, cibulí, kořenovou zeleninou. Ve vývaru vyvaříme i snítku čerstvé bazalky. Poté si dáme do většího hrnce 2 lžíce klasického másla a 3 lžíce mouky a uděláme světlou jíšku. Poté zalijeme připraveným vývarem cca 1,5 - 2 l. Dýni si nakrájíme na menší kostičky a hodíme do hrnce k vývaru, cca 1/3 dýně Hokkaidó. Přivedeme vše k varu a vaříme na mírném ohni 20 minut pod pokličkou do změknutí. Hrnec dáme z plotny a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme pár špetek chilli a hojně nasekané čerstvé lístky bazalky, dochutíme solí a mletým pepřem. Nakonec vmícháme sladkou 10% smetanu asi 150ml. Pokud je velký hlad můžeme přidat do hotové polévky opečené krutony.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.