Rajčatový protlak
Potřebujete: 2 kg rajčat 2 velká jablka 1-2 feferonky 12 dkg cukru 1 lžíce soli 1 dcl octa 1 lžíce celého pepře 1 lžíce nového koření 5 cibulí
Postup:
Rajčata a jablka dusíme asi 2 hod. pak přidáme koření a přísady a dusíme asi 25 minut.
Propasírujeme přes cedník a dusíme do zhoustnutí. Nalít do skleniče a obrátit dnem vzhůru.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.