Rajská omáčka
Potřebujete: 150 g špeku 600 g kořenové zeleniny 100 g cibule divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list) malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky) 100 ml oleje lžíce cukru 200 g rajského protlaku 1200 ml masového vývaru sůl pepř 80 g másla citronová šťáva
Postup:
Do kastrolu vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme kousek celé skořice (event. hřebíček), přiklopíme a dusíme na sporáku či v předem vyhřáté troubě. Po změknutí zeleniny omáčku propasírujeme, zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem či těstovinami. Já to ale šidím a dělám ji tak, že mrkev, celer, petržel nahrubo nastrouhám, šoupnu do rendlíku vařit v troše vody. Přidám protlak a po změknutí zeleniny dochutím kouskem másla, mletou skořicí a troškou soli - dle chuti. Pokud se dá víc mrkve, nemusí se už přislazovat cukrem. Pak vše v hrnci rozmixuji tyčovým mixerem a je to. Celé to trvá tak 20 min.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.