Rihanin moučník s želatinou

Potřebujete (na korpus): 3 vejce (stačí i 2) 14 lžic polohrubé mouky 7 lžic cukru 14 lžic oleje 14 lžic mléka 1 prášek do pečiva 3 lžičky karobu a nebo 2 lžičky kakaa Na vrch korpusu a na želatinu: kompot či ovocnou plechovku (meruňky, broskve, ananas...) pudinkový prášek vanilkový (asi 3 balíčky, podle množství tekutiny) vodu lžíci- 2 cukru 3 lžičky citronové šťávy

Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem. Můžeme také oddělit bílky a vyšlehanou pěnu z nich přidat do těsta nakonec. Korpus bude nadýchanější. Po chvilce přidáme karob či kakao a hezky rozmícháme, aby nebyly hrudky. Pak přidáme ostatní suroviny a smícháme vše dohromady. Těsto bude nepatrně řidčí, než jsme zvyklé např. u perníku či bábovky. Dáme na vymaštěný a vysypaný plech, dno můžeme posypat kokosem. Pečeme klasicky na 180 st. asi 25 min.
Po vytažení necháme korpus zchladnout asi 15-20 min. Již během pečení si slijeme kompotované ovoce, popřípadě vetší kousky rozkrájíme. To pak poklademe na korpus. Podle toho, kolik (jak vysokou) potřebujeme želatinu (aby bylo ovoce zalité), nalijeme do hrnce slitou šťávu z ovoce a přidáme vodu. Celkem by mělo stačit zhruba 1,5-1 a 3/4 l tekutiny. Ještě za studena přidáme pudinkový prášek a důkladně rozmícháme. Přidáme cukr a šťávu z citronu (pro příjemně nakysou chuť želatiny) a za stálého míchání začneme zahřívat až k varu. Želatina začne postupně čirat. Povaříme 2 minuty a poté zalijeme ovoce na korpusu. Necháme ztuhnout a vychladnout. Je lepší tento moučník dělat večer, přes noc pěkně ztuhne i třeba na chodbě. Nemusí se ani uchovávat v lednici.
Můžeme ho krájet na obvyklé čtverečky, ale špatně nevypadají ani užší proužky krácené na kosočtverce...fantazii se meze nekladou :-)

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.