Valencijská paella

„Kdybych si měl ze všech španělských jídel vybrat jen jedno, asi bych zvolil paellu. Tohoto rýžového pokrmu se snad nikdy nepřejím, navíc vždycky, když si ji doma udělám, cítím se jako ve Španělsku," říká Martin Škoda.

"Paella valenciana je jedna z těch historicky prvních verzí (tento recept jsem ještě trochu vylepšil, tak vám snad bude chutnat). Paella se nejlépe vaří ve velké pánvi, která je k tomu přímo určená. Sehnat ji ale není legrace, a tak postačí i běžná velká nižší pánev s kovovou rukojetí (plastová by se v troubě spálila),“dodává autor kuchařky.

Potřebujete: (5 porcí)
asi 400 g kuřecího masa (použijte třeba stehna)
250 g králičího masa
cca 20 lusků zelených fazolek
půl hrnku rajčatového pyré
2 menší papriky (můžete použít více barev)
1 lžička sušené červené papriky
asi 1 l drůbežího vývaru
asi 300 g kulatozrnné rýže (např. SOS)
1 menší lžička sušeného šafránu
hrst hrášku
snítka čerstvého rozmarýnu
3–4 lžíce extra panenského olivového oleje
mořská sůl

Postup:
1. Rozpálenou pánev na paellu (nebo velkou ohnivzdornou) pokapejte olejem, přidejte větší špetku soli, na kostky nakrájené kuře a králíka. Maso smažte asi 4–5 minut, dokud nebude na povrchu dozlatova opečené. Přidejte fazole a při střední teplotě restujte další 2 minuty. Nyní vložte rajčata, sušenou i nakrájenou čerstvou papriku zbavenou semínek a jídlo promíchejte. Přilijte vývar (asi 1–1,2 litru) až do výšky, kde je připevněná rukojeť.

2. Poté začněte do pánve postupně křížem přes sebe vsypávat rýži (kříž je typický pro oblast Valencie a tímto způsobem navíc rýži efektivně rozmístíte), vařečkou ji jemně rozmíchejte, přidejte šafrán a snítku rozmarýnu.

3. Poté vložte do předehřáté trouby a pečte paellu při 170 °C asi 35 minut (shora by měla být pěkně zbarvená, uvnitř musí být šťavnatá). Pár minut před koncem ještě celý pokrm poklaďte hráškem.

P. S. Pokud byste místo trouby měli k dispozici plynový vařič, příprava bude trvat jen asi 25–30 minut. Postupujte podle předchozího receptu do chvíle, kdy je třeba přidat rýži. Po smíchání směsi s rýží ji přivedete k varu a při nízké teplotě duste tak dlouho, dokud nebude rýže měkká.

Servírování: Hotovou paellu rozdělte na talíře a pokapejte citronem. Je sytá, takže se nejlépe hodí k obědu

autoři: Nakladatelství Smart Press , Škoda nevařit