Vánoční rybí polévka s hrachem

Potřebujete: 1 kapří hlava, ocas a vnitřnosti, 1 a 1/4 l vody, 10 dkg kořenové zeleniny, 5 dkg cibule, 5 dkg vařeného sítem propasírovaného hrachu (nejlepší je loupaný půlený žlutý), několik stroužků česneku, sůl, zelená petrželka, 1 žemle jako vložka, 2 dkg tuku, máslová jížka

Postup: Do malého množství osolené vody dáme vařit hlavu bez skřelí a ocas. Maso opatrně obereme z kostí a pokrájíme na menší kousky. Zeleninu a cibuli nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, osmahneme ne tuku, přidáme do vývaru z rybího masa a povaříme. Pak vmícháme prolisovaný hrách a zahustíme máslovou jížkou a ještě chvíli povaříme. Očištěné jikry nebo mlíčí vaříme zvlášť a přidáme až do hotové polívky spolu s obraným masem. Polívku osolíme a dochutíme petrželkou a česnekem. Podáváme se žemlí nakrájenou na kostičky, osmaženou na tuku.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.