Vdolky s majolkou

Potřebujete: půl kg hladké mouky 4 lžíce majolky 1 kostka droždí - 4 dkg 1 lžička soli asi čtvrt litru mléka - může být i o trochu víc 2 vařené brambory 4 lžíce oleje

Postup:
Uděláme kvásek, přidáme mouku, brambory, mléko a další suroviny. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Vytvarujeme vdolečky, které potřeme vajíčkem, posolíme a posypeme mákem nebo kmínem. Můžeme dát i bez soli a po upečení potíráme marmeládou nebo medem. Trobu rozehřejeme na 250 stupňů, před vložením ztlumíme na 150 stupňů. Dopékáme opatrně ještě na nižší teplotu. Nesmí se vytvořit krusta. Hotové pomašlujeme rozehřátým máslem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.