Velikonoční ptáčci z kynutého těsta

Potřebujete: V Krkonoších hospodyně vyráběly z kynutého těsta ptáčky. Pokud to ještě stihnete, můžete si je připravit z půl kilogramu polohrubé mouky, 40 gramů droždí, čtyř žloutků, jednoho vejce, 15 dekagramů cukru, špetky soli a mléka.

Postup: Z trochy mléka, droždí a lžičky cukru uděláte kvásek. Ze všech přísad s přidáním vlahého mléka uděláte těsto, vyválíte silnější váleček a na něm uděláte uzel. Na kratším konci vytvarujete hlavičku se zobáčkem, po stranách zapíchnete sušené borůvky jako očička. Druhý delší konec představoval ocásek, na který se vidličkou vytiskla peříčka. Ptáček musel mít po upečení zvednutý zobáček, pokud mu hlavička klesla, sousedky říkaly: "Ta to neumí, peče chcíplý".

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.