Zajušiny perníčky

Potřebujete:2 lžíce medu 60g Hery nebo másla (nechat předem rozehřát) 2 rozkvedlaná celá vejce 400g hladké mouky 140g moučkového cukru 1 lžička jedlé sody 1 lžička perníkového koření (mletý hřebíček, skořice a badyán) 160g až 200g moučkového cukru (nejlépe 2x přesát) 10 kapek šťávy z citrónu 1 bílek 1 lžička Solamylu (škrobu)

Postup:
Vezmeme si dvě větší mísy a do jedné z nich vložíme a zamícháme med, rozehřátou Heru nebo máslo a rozkvedlaná vejce. Do druhé mísy vsypeme a promícháme mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Poté veškeré suroviny spojíme a těsto opravdu pořádně zpracujeme. Zabalíme ho do celofánu a necháme asi dva dny uležet v lednici. Poté vyválíme plát silný asi tak 3 až 4mm a z něj vykrajujeme různé tvary, které poté budeme zdobit. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170°C. Po upečení ještě horké potíráme bílkem, do kterého přidáme trošku kakaa. Perníčky jsou díky tomu hnědší a krásně lesklé. Druhý den je pak můžeme zdobit bílkovou polevou. Z bílku ušleháme sníh, přidáme cukr, kapky citrónu a nakonec ještě Solamyl. Můžeme přidat i potravinářské barvivo. Nachystáme si igelitový sáček na tvoření s malinkou dírkou v rohu (anebo si koupíme už hotový na trhu), který pak naplníme připraveným sněhem. Ke zdobení můžeme použít i stříbrné a zlaté cukrářské perličky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.