Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem

Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.

V kuchyni se používají dokonce i cuketové květy. My si ale připravíme jeden jednoduchý a osvědčený recept z plodů.

Pamatujte, že nejkvalitnější jsou mladé cukety kolem 25 cm délky.

Ingredience
  • 3 střední cukety,
  • 500g mletého masa,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • sůl,
  • pepř,
  • lžička pálivé papriky,
  • dvě lžíce hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 150g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků

Postup:
Do hluboké pánve nebo hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme.

Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu (např. lžící). Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme až je cuketa poloměkká.

Poté přidáme dvě lžíce mouky, promícháme a odstavíme. Asi po 5 min. vmícháme do směsi vejce a naplníme jí cukety. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýru.

Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu - záleží na množství) pokapaném olejem na 200°C asi 30-40 minut, dokud sýr nezrůžoví. Cukety na pekáči podlijeme trochou vody.

Zapečená cuketa
autor: posluchačka Českého rozhlasu

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.