Žemlovka naslano
Potřebujete:Staré housky, Máslo, Šunka, Sýr plátkový, Sýr nastrouhaný, Rajče, Vejce
Postup:
Housky rozkrojíme napůl nebo na čtvrtky a každou z těch čtvrtek potřeme máslem, na každou dáme plátek šunky, plátek sýra a plátek rajčete. Připravíme si pekáček nebo zapékací misku a obložené kousky housek klademe vedle sebe jako „hradbičku“. To celé na závěr zasypeme strouhaným sýrem a polijeme vajíčkem a dáme zapékat. Můžeme posypat i nějakým kořením, například pepřem čerstvě mletým. Pečeme odkryté, dozlatova. Po upečení naprocujeme jako žemlovku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.