Žemlovka s jablky a mákem
Potřebujete: 5 rohlíků 200 ml mléka hrnek máku půl hrnku cukru půl kg jablek - může být i více 3 lžíce kokosu 2-3 vejce olej a máslo na vymazání pekáče
Postup:
Rohlíky nakrájíme a namočíme v mléce. Poklademe jimi dno vymazaného pekáče, který vymazáváme olejem a máslem. Na rohlíky navrstvíme jablka a na ně nasypeme umletý mák s cukrem. Trochu zapracujeme do jablek a posypeme kokosem. Vložíme do trouby a pečeme. V polovině pečení vlijeme na směs rozšlehaná vejce v mléku - asi půl hrnku - a dopečeme. Upečenou žemlovku poléváme přímo na talíří rozehřátým máslem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.