Žitný chléb

Potřebujete:1 kg žitné mouky0.5 kg hladké bílé moukysůl, celý i mletý kmínlněná a slunečnicová semínka

Postup:
Otevřeme ledničku a vyjmeme ze spodní části sklenici s kváskem. Kvásek rozředíme ve sklenici teplou vodou 700ml a nalejeme do mísy. Přidáme 1/2 kg žitné mouky, těsto vypracujeme a necháme v teple kynout asi 6-10 hodin podle teploty. Po uplynuté době přidáme druhou polovinu žitné mouky, tj. 1/2kg a těsto znovu promísíme a přidáme 300 ml vody. Z tohoto odebereme 1/2 sklenice kvásku (sklenice je velká zavařovací) a uložíme do ledničky.

Nyní vyrobíme chlebové těsto, přidáme bílou pšeničnou hladkou mouku asi 1/2 kg, vodu 200-400 ml, sůl, kmín celý i mletý, semínka slunečnice, obilné klíčky, můžeme přidat také uzené, osmaženou cibuli, česnek. Těsto řádně propracujeme na hustotu, že se nechá nabírat dřevěnou lžící, aniž by se zlomila.

Nyní máme dvě možnosti jak postupovat, buď vypracujeme bochánky a dáme kynout na ošatku asi 1,5 hod, nebo těsto vložíme do sádlem vymazané formy nebo pekáčku a necháme kynout asi 2 hod. Před vložením do trouby ovlažíme těsto ve tvaru chleba vodou a vkládáme do rozpálené trouby 300 °C. Poté pečeme 5 minut na 300 °C, dalších pět minut na 280 °C a nakonec nastavíme teplotu na 220 °C a pečeme ještě 35 minut. Po této době chléb vyjmeme z trouby a pomočíme vodou, položíme na utěrku, potřeme opět vodou a necháme chladnout 12 hodin.Klidně můžeme jíst hned.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.