Za vánočními ozdobami a hrajícím stromečkem

20. prosinec 2014

V předvánočních Východočeských výletech se zajedeme podívat do vzdálenějších koutů východočeského regionu, alespoň měřeno podle vzdálenosti z pardubické redakce Českého rozhlasu. Protože se blíží vánoční svátky, vtiskneme našemu výletování tak trochu vánoční punc.

Vypravíme se do Dvora Králové nad Labem. Všichni jistě víme, že toto město proslavila zejména zoologická zahrada a africké safari. Mnohem starší tradici, než je chov cizokrajných zvířat, má ale na královédvorsku výroba skleněných vánočních ozdob. Zajdeme se tedy za výrobci ozdob podívat.

A když už budeme ve Dvoře Králové nad Labem, zoologickou zahradu neopomeneme. Vždyť i v ní budou prožívat vánoční svátky, tak se zeptáme jak, a zda se právě v době nekrásnějších svátků v roce můžeme přijít podívat na zvířata. Ze Dvora Králové nad Labem se poté vypravíme do Nového Bydžova. Představte si, že na náměstí stojí vánoční strom, který hraje.

Ozdoby vyrábí ryze ručně

Výroba skleněných vánočních ozdob má ve Dvoře Králové nad Labem a okolí dlouholetou tradici. Traduje se již od poloviny 30. let minulého století a dnes ve městě působí družstvo, které se specializuje na ryze ruční výrobu. Představte se, že za dobu své existence archivuje více 80 tisíc různých tvarů vánočních ozdob.

Výroba vánočních ozdob má ve Dvoře Králové nad Labem dlouholetou tradici

Tamní umělci je vyrábějí ze sodného skla, které je lépe tvárné a je pružnější. Při samotné výrobě se sklo buď vyfukuje, například do tvaru koule nebo rampouchu, nebo se používají formy. To v případě, že je potřeba vyrobit například hvězdičku, autíčko nebo jinou ozdobu s ostrými hranami. Při výrobě se ozdoby stříbří pravým stříbrem, polévají barvami a ručně zdobí. Než se taková vánoční ozdoba dostane na váš stromeček, projde rukama osmi pracovníků. A znáte to, pak stačí chvilka nepozornosti a z doslova uměleckého díla zbydou jen střepy…

Vánoční nadílku dostanou jen lidoopi

Dvůr Králové nad Labem je znám především zoologickou zahradou a africkým safari. Královédvorská ZOO má otevřeno celoročně a samozřejmě i pro vánoční dobu si připravila speciální nabídku. Je malebně osvícena vánočními světly, od 20. prosince do 4. ledna má prodlouženou otevírací dobu, a sice do 19 hodin a navíc chystá i „vánoční nadílku“.

Ta je určena lidoopům a uskuteční se v neděli 21. prosince dopoledne. Jinak zvířátka si vánoc moc neužijí, alespoň to nebude znát na jejich jídelníčku. I přes svátky, které my lidé považujeme za svátky hojnosti a dobrého jídla, setrvají na svých přesně vyměřených dávkách. Po nich jim rozhodně nebude špatně. Což se o nás říci nedá.

Unikátní sbírka děl Zdeňka Buriana se přes zimu těší zájmu návštěvníků

Pro vánoční svátky pro vás ZOO ve Dvoře Králové nad Labem nabízí i možnost prohlédnout si unikátní expozici 84 originálních obrazů Zdeňka Buriana, věnovaných vývoji života na zemi. Jedná se o světový unikát. Prohlédnout si můžete také pracovnu legendárního ředitele ZOO Josefa Vágnera.

Stromečku, zahraj koledu

V předvánočním čase zdobí snad každé náměstí či náves ozdobený vánoční strom. Patrně ale pouze v Novém Bydžově hraje. Oni tam vlastně stojí stromy dva – velký uprostřed kruhového objezdu, a malý kousek před radnicí. A právě tam malý, letos je to stříbrný smrk, vyhrává na celé kolo.

Malý strom na náměstí v Novém Bydžově hraje koledy

Stačí zmačknout tlačítko, ozve se zvonění zvonečku a hned poté se z koruny smrku ozve jedna z dvanácti koled nebo vánočních písní. Osvětlení na stromečku se pěkně do rytmu rozsvěcuji či zháší. Zkrátka, je to malebná podívaná, která zaujme oči i uši nejen dětí. A tak to má o vánocích přece být.

0:00
/
0:00
autor: Lukáš Peška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.