Bystré. Město Všech dobrých rodáků

22. březen 2015

Dvanáct kilometrů jižně od Poličky leží městečko Bystré. Již zdálky na něj upozorňuje mohutný barokní kostel, snad největší na celé Českomoravské vrchovině. V Bystrém dnes žijí necelé dvě tisícovky obyvatel a centrum města je městskou památkovou zónou.

V centru města, tedy na náměstí se zajímavým názvem V podkově stojí překrásná barokní radnice s cibulovitou věží a kousek od ní již zmíněný chrám zasvěcený svatému Janu Křtiteli a Panně Marii Karmelské a postavený ve 20. letech 18. století. V Bystrém najdete také zámek, v němž dnes sídlí Domov na zámku Bystré. Zámek je tak domovem pro osoby s mentálním postižením od tří let věku, s přidruženými kombinovanými vadami.

Bystré se před téměř padesáti lety nesmazatelně zapsalo do dějin kinematografie. V roce 1968 zde režisér Vojtěch Jasný natočil legendární, dlouhá léta trezorový film Všichni dobří rodáci. Snímek zachycuje osudy vesnických lidí ve 40. a 50. letech 20. století, zejména v období kolektivizace. Vojtěch Jasný za film, v němž hlavní roli sedláka Františka ztvárnil Radoslav Brzobohatý a po jehož boku hráli Vlastimil Brodský, Waldemar Matuška či Vladimír Menšík, získal v roce 1969 na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Cenu za nejlepší režii. Po třiceti letech se Jasný do Bystrého vrátil a natočil v něm volné pokračování Návrat ztraceného ráje.

Barokní varhany zazněly i ve filmu Všichni dobří rodáci

Film Všichni dobří rodáci začíná pohledem na kůr kostela sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské. Varhaník Očenáš v podání Vlastimila Brodského na ně hrál budovatelské písně. Barokní nástroj stojí v kostele dodnes a před lety prodělal generální opravu. Na svém místě stojí i zpovědnice, v níž se ze svých hříchů vyznával sedlák Zálšínek krátce před tím, než ho roztrhal býk. Zálšínka si zahrál Waldemar Matuška. Posadit se můžeme i do původních, tři staletí starých lavic. Stejně, jak činíval hlavní hrdina snímku sedlák František, čili Radoslav Brzobohatý, se svojí rodinou.

Míst, kam se filmaři v roce 1968 vypravili a kam se dnes může podívat každý návštěvník Bystrého, je hned několik. Kousek za městem roste mohutný jasan. Říkají mu Strom rodáků. Právě pod ním totiž rodáci vyspávali "opičku". Nedaleko od Stromu rodáků najdete sad, do něhož Vladimír Menšík jako Jořka z pyřkem přinesl paní učitelce opravený budík. Nu a cestou do Trpína nemůžete minout starou vápenku. Právě zde přišel o život pošťák Bertin.

Vápenka, u které ve filmu Všichni dobří rodáci zastřelili pošťáka Bertina

Jako malé osvěžení navštivte bysterské minimuzeum. Najdete ho v Brtounově chalupě z roku 1723. Skrývá ukázku bydlení v 19. století a také ukázku ševcovské dílny. V Bystrém se totiž dříve téměř třetina lidí živila šitím bot.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio