Hranice psaly po staletí historii Králík i okolí

Život na Králicku vždy velmi ovlivňovala jejich poloha u hranic: Přes hranice putovaly do Králík davy lidí k poutnímu chrámu a kupovaly slavné králické betlémy či varhany. Ale také negativně především ve válečných a poválečných časech.

V souvislosti s hranicemi je také první písemná zmínka o městě Králíky. V roce 1568 bylo potřeba znova vytýčit hranice se sousedním pruským panstvím. Tehdy vrchnost oslovila 22 obyvatel Králík, kteří z paměti museli vylovit, kde vlastně hranice přesně leží. A tak, jak byly tehdy zakresleny, až na výjimky v souvislosti s druhou světovou válkou, jsou hranice na Králicku vytyčeny dodnes.

Tři hory i tři moře na Králicku

Králíky nejsou velké město, mají okolo 4 tisíc obyvatel. Leží na úpatí tří pohoří, a součástí jedno z nich je třetí nejvyšší hora u nás, Králický Sněžník. Po cestě na něj nemohou turisté minout vrch Klepý, zvaný Klepáč, který byl vždy oblíbeným výletním místem. Mělo totiž, jak dnešní čtyřicátníci a padesátníci vzpomínají, punc něčeho zakázaného. Dalo se totiž sem tam překročit pár kroků do Polska a tím se děti velmi rády bavily.

Klepáč je dodnes oblíbeným výletním místem. Cesta tamními lesy je sama o sobě zážitkem a krom hranice tam můžete narazit třeba také na pramen Hornolipeckého potoka. Voda z něj putuje do Severního moře. A nejen to, je tam totiž rozvodí hned tří moří. O něco níže jsou potoky, které tečou do Černého moře, a na polské straně Kladská Nisa putuje do moře Baltického. I proto Klepáči Poláci říkají Trojmorsky vrch.

Kamenné moře na Králickém Sněžníku

Zatoulat se do Polska se za minulého režimu nesmělo, byly za to přísné tresty. Mohlo se jen přes hraniční přechod v Dolní Lipce. A musel k tomu být souhlas, který opravňoval dotyčného k překročení hranic. Pamětníci, kteří do Králík přišli už po válce, pak vzpomínají také na to, že tehdy byla na hranicích s Polskem ještě zoraná a vyhlazená brázda a každou chvíli se kontrolovalo, zda na ní nejsou stopy chůze.

250 staveb vojenského opevnění

Přes hranice dnes už bez problémů všichni přejdou a ani hraniční přechod se závorami v Lipce už neexistuje. Ale to, že je Králicko hraniční oblast, připomíná řada staveb. Především vojenské pevnosti a tvrze, které se budovali lidé ve 30. letech minulého století s vidinou, že budou chránit Československo před Hitlerovou rozpínavostí.

Na Králicku se stavěly od roku 1935 a bylo jich tam budováno něco přes 250. Nakonec zbytečně, když v roce 1938 Mnichovskou dohodou Králicko, jako Sudety, připadlo Německu.

Nacisté si pak z králických pevností často udělali pokusná místa, kde testovali své zbraně. Tak to bylo třeba v pevnosti Hůrka, ve které je dnes Muzeum československého opevnění. Tam se dokonce prokázalo, že československé opevnění je tak kavlitní, že na něj žádné tehdejší německé zbraně nestačily. A třeba tvrz Hůrka byla pro režim v tehdejším Německu tak zajímavá, že ji dokonce v prosinci 1938 navštívil sám Hitler.

Železobetonová tvrz Hůrka

Válka poznamenala Králicko i dlouho po jejím skončení. Po odsunu sudetských Němců na převážně německém Králicku tam nezůstal téměř nikdo. Noví osadníci pak nepřišli v tak hojném počtu, protože život v horských oblastech nebyl zas tak výhodný, a proto řada především venkovských staveb a statků postupem času zcela zanikla.

Dokládá to dodneška zvláštní struktura osídlení na králických vesnicích. Mají tam velké vzdálenosti mezi jednotlivými domy, některé jakoby byly stavěny na samotách. A jsou tam i místa, o kterých ani místní dlouho nevěděli, třeba proto, že leží zcela mimo hlavní trasy. Příkladem může být starý německý hřbitov v Dolní Lipce.

Betlémářství, varhanářství, poutní chrám

Tyčí se majestátně nad Králíky a krom toho, že jde o místo hluboce duchovní, umožnil po několik staletí také prosté živobytí řadě králických obyvatel. Barokní poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie na Hoře Matky Boží, kostel s klášterem, který tam vystavěli v polovině 18. století, přilákal na Králicko v době své největší slávy dokonce statisíce poutníků ročně. Ti se také chtěli v městě ubytovat, najíst a pak si třeba odvezli figurky dřevěných betlémů. Krom řemesla betlémářského a obecně řezbářského na Králicku kvetlo také varhanářství. Varhany z Králík jsou daleko za hranicemi, ale třeba také v Praze v Loretě.

Romantická vyhlídka u kláštera Hora Matky Boží

Hora Matky Boží nabízí krom návštěvy chrámu také překrásné rozhledy do kraje. Cesta z Králík lemovaná osmi barokními kaplemi zabere pěšky okolo dvaceti minut.

Také osud chrámu a kláštera ale smutně poznamenala válka a hlavně doba poválečná. V 50. letech minulého století tam byli na základě tzv. státem řízené centralizace deportování a v podstatě uvězněni kněží a řeholníci. Od roku 1950 až do roku 1961 jich prošlo tímto místem přes pět set. Jejich osudy pak připomíná také Památník obětem internace, který lze v prostorách kláštera navštívit.

Pašování a celnictví

O životě na Králicku v souvislosti s hranicemi se chystá také nová expozice. Bude věnována speciálně celnictví a pašování. A že to bylo na Králicku velké téma! Pašovalo se kde co, hodně třeba také cukerín, dnešní obdoba umělého sladidla, ale dokonce i věci, které by nás dnes nenapadly.

Byla to například selata, která si pašerák musel kolem sebe složitě přivázat, nebo máslo. K tomu se váže jedna historka od pamětníků. Když chtěli celníci selku usvědčit z pašování másla, ale nemohli jí, na rozdíl od mužů, provést osobní prohlídku, posadili ji ke kamnům a čekali, až se máslo rozpustí. I to se dozví návštěvník připravované expozice v Králíkách, kterou chystají nadšenci králické historie a bude součástí Muzea pěchotního srubu K-S 14.

autor: RUS
Spustit audio