Hvězdná Běleč - vesnice s vlastní hvězdárnou

18. říjen 2014

Běleč nad Orlicí je známá díky malému pivovaru, který tu před dvaceti lety zřídili v místním hostinci. Kdo se pozorně rozhlíží, všimne si i malé hvězdárny, kterou si postavil jeden místní nadšenec. První zmínka o obci pochází z roku 1336. Dnes tam žije 300 lidí. Kousek za vesnicí teče řeka Orlice a přímo obcí Bělečský potok.

Smírčí kámen a dýňové lucerny

U cesty ze Svinar do Bělče najdeme v lese smírčí kámen. Pravděpodobně pochází ze 16. století. Připomíná místo, kde se po hádce o tele pobili dva tovaryši. Přímo v Bělči na návsi je pak kámen věnovaný obětem komunistických žalářů. Mnohem veselejší pohled na vesnici je pak koncem října, kdy celý park na návsi zdobí lucerničky z vydlabaných dýní.

Bělečský pivovar

Dnes je v Čechách i na Moravě spousta malých pivovarů. Když se ale v 90. letech začalo vařit pivo v hostinci v Bělči, byla to velká událost i pro lidi z okolí. Přes různé peripetie osudu se ale pivovar udržel a tak mají v Bělči svůj vlastní chmelový mok. Ten tu vaří pan Voltr. Vyučený zámečník si sám postavil i část varny. A s čím si neporadil on, pomohli šikovní kamarádi.

0:00
/
0:00
Běleč nad Orlicí  - amatérská hvězdárna

Myslivec s hvězdárnou

Martin Myslivec je amatérský astronom a na zahradě svého domu si postavil malou hvězdárnu. Hvězdy, mlhoviny, galaxie a další vesmírné objekty jsou pro něj tak zajímavé a přitažlivé, že hvězdárna byla hotová dřív než dům. Postavit si vlastní observatoř není podle něj nijak složité. Na stavebním úřadě se sice divili, na co to chce stavební povolení, ale bez problémů ho vydali a stavbu i zkolaudovali. Martin Myslivec tady tak může bez problémů pozorovat, co se děje ve vesmíru.

autor: mkk
Spustit audio