Litomyšl: kolébka a inspirace slavných

V Litomyšli se narodila nebo působila celá řada ikon českého umění. Slavní spisovatelé, malíři a hudebníci. Litomyšl proslavili ve světě a ve městě na břehu řeky Loučné zanechali nesmazatelnou stopu.

Litomyšl má velmi silného genia loci. Díky výjimečné architektuře, bohatým dějinám, ale hlavně díky lidem, kteří tyto dějiny psali. Bylo jich skutečně požehnaně. Vědci, astronomové, duchovní, filosofové, spisovatelé i malíři. Ti všichni se zapsali do historie, a to nejen malého českého města. Světu přinesli vědění i krásu.

Nebeské pyžamo

Existuje celá řada možností, jak se seznámit s životem slavných lidí, kteří se v Litomyšli narodili nebo tam působili. Když ale projdete místní muzea, nuda to rozhodně nebude. Regionální muzeum nabízí hned několik expozic, věnovaných litomyšlským osobnostem. Je to samozřejmě Rodný byt Bedřicha Smetany, ale také například „Litomyšlské nebe“.

Expozici Litomyšlské nebe Regionální muzeum věnovalo slavným rodákům a osobnostem Litomyšle

Ve speciální vitríně, instalované jako pokoj, si můžete prohlédnout celou řadu osobních věcí slavných lidí. Například doutník Aloise Jiráska, náramek Boženy Němcové, kabelku Magdaleny Dobromily Rettigové. Hodiny, které patřily rodině Smetanových a dokonce i pyžamo malíře Václava Boštíka.

Konvička Magdaleny Dobromily

Regionální muzeum v Litomyšli vlastní největší českou kolekci trojrozměrných předmětů, které patřily známé spisovatelce, kuchařce a vlastence Magdaleně Dobromile Rettigové. Ta v Litomyšli strávila posledních 11 let svého života a je pochovaná na místním hřbitově.

Mezi exponáty najdete nejen kuchařské náčiní, originální recepty, ale také například nenápadnou čajovou konvičku se zajímavým příběhem. Tu z pozůstalosti Magdaleny Dobromily získal Alois Jirásek. Konvičku pak daroval herečce Haně Kvapilové, která ztvárnila hlavní roli v Jiráskově divadelní hře Magdalena Dobromila Rettigová.

V maketách domů v interaktivní expozici Regionálního muzea Litomyšl uvidíte celou řadu slavných osobností

Račte vstoupit

Kam? Do Regionálního muzea a na Smetanovo náměstí zároveň. „Račte vstoupit“ je hravá expozice miniaturních litomyšlských domů, které obývají významné osobnosti města. Když otevřete okna a dveře, slavné postavy našich dějin jsou obklopené tím, co pro ně bylo typické.

Čtěte také

Domečky uvnitř mají navíc celou řadu interaktivních prvků, kvízů a překvapení. Expozice „Račte vstoupit“ baví děti i dospělé. Pro rodiny s dětmi, které se chtějí vydat na dobrodružnou a zábavnou cestu do historie, je pak určený program „Litomyšlení“, pod hlavičkou organizace Zámecké návrší.

Co dům, to cedulka

Na fasádách litomyšlských domů najdete velký počet cedulek a pamětních desek. Připomínají slavné rodáky nebo osobnosti, které ve městě působily. Po bronzových cedulkách vede naučná stezka. Jednu turistickou trasu město věnovalo samozřejmě skladateli Bedřichu Smetanovi, který se v místním pivovaru v roce 1824 narodil. V jeho rodném bytě si můžete dokonce zahrát na klavír a prohlédnout si místnosti s dobovým vybavením, kde Bedřich Smetana strávil první roky svého života.

Socha Bedřicha Smetany na litomyšlském náměstí

V Městské obrazárně si můžete prohlédnout díla litomyšlského rodáka Julia Mařáka nebo Josefa Matičky. Městská galerie a Dům U Rytířů, který je díky výzdobě kamenického mistra Blažka perlou městské renesanční architektury, v současné době nabízí výstavu obrazů litomyšlského rodáka Bohdana Kopeckého. A samozřejmě kapitola sama o sobě, to je Portmoneum, muzeum Josefa Váchala s výjimečnými malbami na zdech.

Babička a Filosofská historie

S Litomyšlí je spojený život autorky vesnických románů Terézy Novákové, ale také Boženy Němcové. Ta tu porodila syna Karla a v Augustově tiskárně vyšlo její druhé vydání Babičky. Božena Němcová ale k Litomyšli neměla tak srdečný vztah, jako například Alois Jirásek. Ten ve městě prožil 14 let. Bydlel v několika domech na náměstí a také v hostinci Na Buřvalce, na dnešním Jiráskově náměstí. Litomyšl Jiráska inspirovala k sepsání Filosofská historie.

autor: BRA
Spustit audio