Na cyklostezce z Litomyšle nemusíte jenom šlapat. Vyplatí se zastavit

2. červenec 2017

Je sice krátká, zato malebná. Cyklostezka, která by jednou měla propojit Litomyšl s Vysokým Mýtem, zatím končí v poli. Přesněji, V Lukách, což je osada poblíž Tržku.

Cyklostezka začíná v místní části Litomyšle, obci Nedošín. Je vhodná pro cyklisty i příznivce inlinového bruslení. Má dva úseky. Ten první vede z Nedošína do Tržku a měří 1,2 kilometru. V Tržku musíte využít místní komunikaci, abyste se dostali k druhé části cyklostezky. Spojuje Tržek s jeho místní částí, malebnou osadou v Lukách, měří 1,1 km. Pokud vlastníte horské kolo, můžete pokračovat i dál…

Rybník vedle rybníku

V okolí Nedošína a Tržku se nachází celá řada rybníků, některé z nich byly založené před více než půl tisíciletím. Rybníky využívají hlavně rybáři. Cyklostezka začíná v podstatě na úrovni hráze největšího z nich, Velkého Košíře. V létě se na něm prohání poměrně dost surfařů a v posledních letech také příznivci paddleboardingu.

Rybník Velký Košíř využívají surgaři a příznivci paddleboardingu

Na okraji Velkého Košíře sice stojí velká továrna, přesto je to místo, kam Litomyšlané často chodí na procházky a míří i za koupáním. Podél Malého Košíře pak můžete po cestě projít až do Tržku, k Borovskému rybníku, rybníkům Šotka nebo Abrahám. Cyklostezka totiž není určena chodcům.

Přírodní památka Nedošínský háj

Kdysi to bylo slavné výletní místo šlechticů i litomyšlské městské společnosti. Do lesíku s prameny mířily také majálesové průvody studentů, jak ve Filosofské historii popisuje Alois Jirásek. Přestože se Nedošínský háj během staletí proměnil, zvláštní kouzlo ho neopustilo.

Nedošínský háj byl původně panskou oborou, známou už ve středověku. Na začátku 19. století se proměnil na romantický park s řadou výletních objektů. Několik romantických staveb tu nechal postavit hrabě Jiří Josef z Valdštejna. Někdejší podobu Nedošínského háje dnes známe hlavně díky svérázným kresbám litomyšlského malíře Quido Šimka.

Pozůstatky někdejších lázní v Nedošínském háji, v popředí vyvěrající Sklepní pramen

Nedošínským hájem, který má rozlohu přibližně 30 ha, se můžete vydat po naučné stezce, která má dvanáct zastavení. K zajímavostem patří několik třísetletých dubů, ale i místní prameny. Uvidíte pozůstatky někdejších lázní a cesta vás zavede i k jediné dochované stavbě, kapli sv. Antonína, kde vyvěrá pramen. Nedošínský háj je také významnou ornitologickou lokalitou.

Klášter a mlýn v Tržku

Tržek byl v historii významnou obcí. Litomyšlský biskup Albert ze Štemberka tu v roce 1378 založil kartuziánský klášter, k němuž patřil i velký biskupský mlýn. Ten, spolu s klášterem, v roce 1425 vypálila husitská vojska. Mlýn na rameni řeky Loučné se podařilo na začátku 17. století obnovit a od té doby je v provozu. V roce 1893 ho koupila rodina Faulhammerových, která v něm podniká dodnes. Mlynárenský areál v Tržku je výjimečný tím, že jde o celý soubor budov, který kdysi se zpracováním obilí souvisel.

Kartuziánský klášter v Tržku už nestojí, zato kaplička ano

Cyklostezka v podstatě kopíruje tok řeky Loučné. Dostanete se po ní k dalšímu historickému mlýnu, který stojí v osadě V Lukách. Ve mlýně už od roku 1690 sídlí mlynářský rod Sirových. V objektu se zachovalo unikátní vybavení, které pochází ze 40. let minulého století. Zmiňované mlýny ovšem běžně nejsou veřejnosti přístupné.

Z malého nádraží do časů dávno minulých

Cyklostezka končí v osadě V Lukách, poblíž soutoku Desné a Loučné. Do nedaleké Cerekvice nad Loučnou jsou to necelé tři kilometry. Otevřete-li tamní čekárnu železniční stanice, zjistíte, že se tam zastavil čas. Záměrně. Ocitnete se totiž v muzeu. Založil ho železničář Jiří Rokos, který už desítky let sbírá všední i nevšední předměty, související s drážní historií. V železničním muzeu si můžete prohlédnout staré jízdenky, uniformy železničářů i staré vybavení osobní pokladny a kanceláře výpravčího.

autor: BRA
Spustit audio