Na výlet do Chrudimi? Nebo snad do Chrudimě?

25. říjen 2014

Ať tak nebo tak, podle Pravidel českého pravopisu je obojí správně. Na skloňování ale nezáleží, důležité je, co vám Chrudim nabídne!

Město na řece Chrudimce, pouhých jedenáct kilometrů od Pardubic, má bohatou kulturní tradici. Proto se Chrudimi v devatenáctém století začalo také říkat „Athény východních Čech“. Ostatně, město svoji bohyni Athénu dokonce má, a to v podobě sochy nad štítem honosné budovy Regionálního muzea.

Dominantu města, kostel Nanebevzetí Panny Marie, uvidíte cestou od Pardubic už z dálky, i když se váš pohled logicky stočí také více doprava, na areál bývalého obřího podniku Transporta. Průmyslovou šeď města ale smyly ubíhající léta a Chrudim má rozhodně co nabídnout i těm, kteří do města přijedou za kulturou, památkami nebo sportem.

Dříve mydláři, dnes loutky

Největším turistickým magnetem Chrudimi je Mydlářovský dům. V šestnáctém století ho postavil (resp. zásadně přestavěl) mydlář a svíčník Matěj Mydlář. Díky němu a samozřejmě hlavně díky věži v podobě minaretu má Chrudim od jihu nezaměnitelné panorama.

Chrudim, Mydlářovský dům se sídlem Muzea loutkářských kultur

Od roku 1972 v renesančním domě sídlí Muzeum loutkářských kultur. Je největší svého druhu v Česku. Zavede vás nejen za historií českého loutkářství, ale také za exotickými loutkami Orientu, stínového nebo vodního divadla.

Chrudim krákající

V Chrudimi sídlí největší kolonie havranů ve východních Čechách. Je zajímavé, že první čtyři havraní páry se prý v Chrudimi usadily teprve v padesátých letech minulého století. Dnes jejich počty dosahují tisíce. Největší, hájené hnízdiště, mají havrani na tzv. Ptačích ostrovech, v parku Na Střelnici. V jiných místech ovšem musí město počty havranů regulovat.

Chráněné území

Vínem strašili děti

Víno se v Chrudimi začalo pěstovat už ve třináctém století, první písemné zmínky pocházejí ze století patnáctého. Pěstovalo se hlavně na jižních svazích, a to s úspěchem. V době pobělohorské ale z města odešlo přes třicet vinařů a vinařství začalo v Chrudimi upadat. Jakou tehdy víno mělo chuť, nevíme, ale legenda praví, že jím prý chrudimští vyhrožovali neposlušným dětem. Naopak v 19. století získalo chrudimské víno ocenění na soutěži v Německu.

Krvácející obraz uctívali i císaři

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi ukrývá slavný a podle legendy také zázračný obraz. Když se v roce 1648 Švédové zmocnili pražských Hradčan, vyplenili sbírku Rudolfa II. Ukořistili i obraz Spasitele, sv. Salvátora, který se pak dostal až do Chrudimi a posléze byl, opět Švédy, poničen. Malebný portrét Krista utrpěl mnoho šrámů a legenda praví, že v dobách zlých dokonce krvácel. Kvůli údajné léčivé moci za obrazem putovaly zástupy lidí a klaněl se mu dokonce i císař Josef II.

autor: BRA
Spustit audio