Po Javornickém hřebenu u Svitav se dá dostat až na Sněžku

23. říjen 2016

Klášter potopený v bažinách, podzemní chodby spojující obydlí podél Trstenické stezky, místa dávných pohanských rituálů, která se dostávala do střetu s vírou Cyrila a Metoděje, ale třeba také vrchol dříve zvaný Sněžka. To všechno lze potkat při cestě po Javornickém hřebenu na Svitavsku.

Nebýt Javornického hřebenu nebylo by Svitav, dalo by se říct. Ten totiž společně s Hřebečovským hřebenem vytváří dolinu, ve které Svitavy leží. Pokud ale chcete vystoupat po Javornickém hřebenu, není nutné nejprve sejít až dolů do města.

Začít můžete třeba v Ostrém Kameni, místě, které je součástí obce Karle, kterou také protíná hranice Čech a Moravy, a dozvědět se třeba také to, proč má Karle tak nezvyklý název.

Karle, studánka a tajemné podzemí

V dávných dobách se tato obec jmenovala prý jen nějak obyčejně jako Dlouhá Lhota, pak ale v hlubokých tamních hvozdech zabloudil Karel IV., protože měl velkou žízeň, rád svlažil rty v tamní studánce. A na jeho počest se nejen studánka, ale i celá obec pojmenovala Karlova Studánka, německy Karlsbrunne, aby postupným zkracováním získala obec prostý název Karle. Ta Karle, ženského rodu. Karlovu studánku mají v obci dodnes.

Karlova studánka v Karli, dnes už by se z ní Karel IV. nenapil

Dominantou Karle je barokní kostel svatého Bartoloměje s neobvykle dochovanou barokní farou a márnicí. Zajímavá je i socha Jana Nepomuckého, ještě více však místo, kde stojí. Tam totiž v dávné minulosti stával hrad a statek, který měl v minulosti strážit a zásobovat Trstenickou stezku.

O existenci hradu už ale dnes vypovídá jen tajemný vchod do podzemí. Ten má vést až do Litomyšle, nebo přinejmenším do přes dva kilometry vzdáleného Chmelíku. I tam býval statek a i tam je stejný vchod do podzemí. Jak daleko ale chodby vedou, se jen tak nedozvíme, po pár metrech jsou zasypány.

Ostrý Kámen, pohanské rituály a klášter v bažinách

Když pojedete z Karle do Ostrého Kamene, objevíte pramen řeky Loučné, je právě přímo na hranicích Čech a Moravy. Ostrý kámen je ale údajně také místo dávných pohanských rituálů, a to až tak zvláštních, že se tam museli zastavit na své pouti Cyril a Metoděj, aby je překryli novou vírou.

Dodnes na to pamatuje jedna z nejstarších kaplí na Svitavsku, která je ve středu obce a nese název, jak jinak než, Cyrila a Metoděje. Od ní se pak dá vydat pěšky nebo na kole k další památce kříži v polích, místu zvanému Svatá Trojice.

Kaple Cyrila a Metoděje v Ostrém Kameni

Nedaleko od sochy Svaté Trojice v lesích mimo turistické trasy je pak také místo, kde se měl do bažiny propadnout klášter. Zůstala po něm jen studna. Tedy skutečná studna plná čisté a průzračné vody. Kdo ví, co za tajemství jsou na jejím dně? Nikdo to doposud ještě neprozkoumal.

Ze Sněžky do Javorníku k pramenu Svitavy

Ze Svaté Trojice vede zelená turistická značka přímo na nejvyšší vrchol Javornického hřebenu Na Stráni, ten je ve výšce 585 metrů. O něco níže je pak asi 2 kilometry od něj další vrchol Javornického hřebenu, který je svým názvem další raritou v kraji. Ještě do začátku 20. století lze o něm v knihách číst jako o Sněžce. Tahle Sněžka, dnes už přejmenovaná na Sněžník, je přece jenom ale o něco nižší než naše nejvyšší hora, skoro o 1000 metrů.

A z vrcholů Javornického hřebenu se pak zase po turistické značce můžete vydat do obce Javorník. Který název byl dřív, tedy zda obce Javorník či Javornického hřebenu, to nikdo neví. Každopádně obec prý dostala název podle stromu, který v ní a jejím okolí byl dominantní. Javor mají také v obecním znaku i na vlajce. Kdo to nezná, plete si ji prý s kanadskou vlajkou.

Javorník je hezká obec, místní se o ni pěkně starají. A třeba na vyhlášené vánoční koncerty se do místní kaple Nejsvětější Trojice sjíždějí už spoustu let lidé nejen ze Svitavska, ale z celé republiky.

Obec je známá třeba také tím, že v jejím katastru je oficiální pramen řeky Svitavy. Tedy ten, který najdete na současných mapách. Hledat ho ale podle mapy bude dost těžké. Nedá se přesně určit, kde vyvěrá, zkrátka se pod silnicí ve směru na obec Kukle najednou objeví strouha, která teče dál a dál a mění se v řeku Svitavu.

autor: RUS
Spustit audio