Rokytnice v Orlických horách

Jednou z několika bran do Orlických hor je určitě třítisícové městečko Rokytnice v Orlických horách. To najdeme v okrese Rychnov nad Kněžnou. Pokud se sem vydáte autem, je to kousek z Rychnova nebo Žamberka.

Pokud přijedete vlakem, nemělo by se vám stát, že zapomenete vystoupit. Na zdejším nádraží totiž končí koleje, takže vlaky už dál nejezdí.

K vidění je tady nově otevřené muzeum Sýpka, které představuje v bývalé sýpce krajinu i řemesla Orlických hor. Kousek za nádražím je železniční muzeum. A díky roubenkám nebo útulnému náměst, stojí za to i obyčejná procházka ulicemi města.


Muzeum Sýpka

V muzeu Sýpka se dozvíte, co to byl flus a co s ním dělali popeláři. Nejde o nic sprostého nebo nevhodného.

Rokytnice v Orl. horách - muzeum Sýpka

Mluvíme o sklářství. To bylo totiž jedním z tradičních řemesel v oblasti Orlických hor. A tak ho připomíná i výstava v bývalé sýpce, která se změnila v muzeum. Tam si můžete vyzkoušet výrobu vánočních ozdob nebo třeba kreslení na sklo a také vidět, jak pracovali horští kováři.

Železniční muzeum

Kousek za nádražím najdete malé železniční muzeum. To je věnované historii dráhy z Doudleb do Rokytnice. Mezi zajímavosti tady patří výstavka starých kartonových jízdenek. Muzeum provozuje parta nadšenců z Letohradu. Díky jejich úsilí vozí návštěvníky každoroční Annenské pouti historické motoráčky.

Rokytnice v Orl. horách - železniční muzeum

Bývalý areál Sovětské armády

Lázně Bohdaneč, Vysoké Mýto, Zdechovice nebo Rokytnice v Orlických horách. Tato místa v minulosti obývaly posádky vojáků ze Sovětského svazu.

Rokytnice v Orl. horách - bývalý areál Sovětské armády

Ačkoliv nebyli okupanti z SSSR vítanými hosty, někteří vojáci byli fešní muži a tak se do nich zamilovala nejedna místní dívka.

My nabízíme příběh ženy, která se za takového vojáka dokonce vdala a pak s ním žila i na Sibiři.

Orlické hory

Orlické hory nabízí krásnou přírodu. Tu můžete poznat buď při procházkách po horách nebo mnohem pohodlněji v muzeu Sýpka. Tam mají unikát v podobě voliéry s vycpanými ptáky. Tato voliéra je vlastně strom, který prorůstá přes všechna tři podlaží.

Orlické hory - Pohled z Deštné

Dalším lákadlem pak je virtuální rybník, který se promítá na podlahu. Hlavně děti se v něm mohou cachtat, jak chtějí, ale nenamočí si přitom ani podrážky.

Muzeum Orlických hor - Sýpka

  • otevřeno celoročně úterý až neděle 9 až 17 hodin

Muzeum dráhy Doudleby - Vamberk - Rokytnice

Otevírací doba:
  • v květnu, červnu, září a říjnu otevřeno v sobotu 10 - 16 hodin
  • v červenci a v srpnu soboty a neděle 10 - 16 hodin.
autor: mkk
Spustit audio