Smiřice, město unikátů

Nevelké, přesto unikáty oplývající město. Takové jsou Smiřice ležící nedaleko silnici z Hradce Králové do Jaroměře a dále do Náchoda. Lidé tam prý mají všechno, co potřebují. Proto se jim ve Smiřicích dobře žije.

Pravdou je, že v městě s asi třemi tisíci obyvateli si na své přijdou i turisté. Přijedou-li vlakem, vystoupí na nádraží, jehož budova pochází z roku 1864 a je postavena ve stylu loveckého zámečku. Dokonce s příkopem pro zvěř. Je to jediná nádražní budova u nás takto postavená.

Dalším unikátem jsou dva mosty přes Labe. Proč? Protože stojí hned vedle sebe. Starší, postavený ve třicátých letech po regulaci řeky, dostal jména po zakladateli Sokola Miroslavu Tyršovi. Sloužil až do let osmdesátých. Pak těsně vedle něj překlenul Labe most nový. Údajně proto, aby po něm mohla jezdit auta převážející do nedalekého vojenského prostoru mezi Novým lesem a Smržovem rakety. Přes Tyršův most se již nejezdí, ale pod ním se nachází nejvýše položené přístaviště u nás. Je to spíše přístavišťátko, ale i tak v něm můžete nastoupit na motorovou loď a zpestřit si cestu mezi Smiřicemi a Předměřicemi.

Smiřickým unikátem číslo jedna je ale barokní zámecká kaple Zjevení Páně. Jednu z nejkrásnějších staveb vrcholného baroka v Čechách nechal postavit v letech 1699–1711 Jan Josef hrabě ze Šternberka se svou chotí Marií Violantou podle plánů architekta Kryštofa Dientzenhofera. Nebo podle Jana Blažeje Santiniho Aichla? Na tom se odborníci nemohou shodnout.

Skvostný strop zámecké kaple Zjevení Páně

Každopádně se do dnešních dnů zachoval původní barokní interiér, který zdobí Steinfelsovy fresky, Pacákovy sochy ale zejména oltářní obraz Klanění tří králů od mistra Petra Brandla. Jeden z nejkrásnějších Brandlových obrazů vznikl v roce 1727 na zakázku Marie Terezie Violanty ze Šternberka. Ta malíře za jeho obraz odměnila honorářem ve výši 1700 zlatých, což mu pomohlo splatit část dluhů. Brandl za to hraběnku na obraze vymaloval – alespoň tak to praví legenda, kterou si můžete vyslechnout od průvodců při návštěvě kaple.

Milovníci přírody si přijdou na své kousek za Smiřicemi, kde se nachází Biocentrum Ohrada. Vzniklo zatopením štěrkového lomu a slouží nejen k poznávání života vodního ptactva, ale částečně i k rekreaci. Nu, a pokud máte rádi psíky a chcete těm opuštěným poskytnout nový domov, můžete se zajít podívat do smiřického útulku pro psy. Chovají jich tam asi třicet.

Vypravíte-li se do Smiřic na výlet s dětmi, najde se zábava i pro ně. Co byste řekli třeba představení loutkového divadla? Najdete ho v Domu dětí a mládeže. Kapacitně divadélko pojme dvě stovky dětských diváků. Loutkové divadlo se ve Smiřicích hraje již téměř devadesát let, a sice padesát centimetrů vysokými marionetami. Nejbližší představní loutkoherci připravují na druhou polovinu února a zvou na pohádku O Popelce.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio