Letní Zálety Aleny Zárybnické

Zálety Aleny Zárybnické budou ve vysílání Českého rozhlasu i o prázdninách. Během července a srpna vám nabídneme každou neděli po deváté dopolední to nejlepší z dosavadních dílů. Při té příležitosti jsme položili autorce tohoto oblíbeného pořadu několik otázek.

Posluchači se asi ptají, podle čeho si vybíráš hosty do Záletů. Máš úplně volnou ruku nebo s někým spolupracuješ?
Vždycky mě na tom člověku musí něco zaujmout, ať už ten tip přijde zvenčí, nebo si vymyslím konkrétního člověka sama. Vždycky se ptám, jestli kromě jedné zásadní věci, o které se budeme bavit, jestli je tam ještě něco dalšího. Pravdou je, a to řekl hned někdo na začátku našeho vysílání při přehledu jmen těch, které si zvu, že se zdá, že Zálety jsou místem, kde se setkávají dobrodruzi, sportovci, lidi nadšení přírodou atd. Je to asi pravda, protože k přírodě já mám hodně blízko. Je to pro mě přirozenější povídání než o vážné hudbě, o které nic nevím. Na druhou stranu musím říct, že jsme v Záletech měli i vynikajícího architekta a že díky času, který jsem strávila přípravou toho rozhovoru, jsem se hodně dozvěděla, což je jeden z nejpozitivnějších vlivů Záletů na mě samotnou. Zálety mě totiž přinutí nikde nelítat, sednout si na zadek a přemýšlet, hledat si jednak témata a pak se s nimi seznámit tak, aby ten náš rozhovor mohl plynout úplně přirozeně.

Alena Zárybnická

Které díly vám o prázdninách nabídneme? 

  • 3.7. Zdeněk Kříž - extrémní běžec, cyklista
  • 10.7. Jan Veselý – astronom  
  • 17.7. Michaela Bučková -  novinářka, cestovatelka 
  • 24.7. Nora Fridrichová – novinářka 
  • 31.7. Dominik Hašek - hokejový brankář 
  • 7.8. Jana Švandová – herečka 
  • 14.8. Roman Šebrle – atlet, moderátor  
  • 21.8. Jiří Kotyk – historik
  • 28.8. Zdeněk Bukáček – řezbář 

Nemáš trochu strach, že po půl roce Záletů, až po prázdninových reprízách začnou premiérové díly, budeš s těžkostmi pátrat, koho dalšího si pozvat?
Já si myslím, že když člověku dojde inspirace, tak není nic jednoduššího, než se zeptat. Já se přiznám, že znám spíše Královéhradecký kraj a ne tolik Pardubický kraj. Už i na téma Pardubického kraje jsem kladla otázky svým známým a blízkým lidem, kteří tam žijí, aby mě inspirovali. Nemyslím si, že by bylo špatně nabídnout posluchačům Českého rozhlasu Pardubice, aby nám posílali své tipy na lidi, které by v Záletech rádi slyšeli. Pro mě to bude pak nesmírně náročné v tom, že to pro mě budou v podstatě osoby úplně neznámé a bude na mně, jestli se dokážu poprat s tou jejich životní zkušeností, prací, jejich životem, abych to dokázala i těm, kteří je na rozdíl ode mě dobře znají, dobře zprostředkovat. Proč to nezkusit už dřív a neprokládat tipy od posluchačů s tím, co napadá nás a naše blízké. Věřím, že tady v kraji je takových lidí, kteří mají co říct a můžou ostatní inspirovat tolik, se stejně na všechny nedostane. Vždycky jsem překvapená, kolik zajímavých lidí pochází právě z východních Čech.

Jaký je Alena Zárybnická rozhlasový posluchač?
No, rozhodně ne kritický. Nikdy jsem ani kritická nebyla a o to míň teď, když vím, jak složité je, aby člověk ze sebe vypravil větu, která má podmět a přísudek. Jsem spíš posluchačem, který loví témata. Nevím, jaký je obecně posluchač Českého rozhlasu, ale já vyhledávám věci, o kterých si myslím, že by mě mohly zaujmout na webovém vysílání. Vracím se zpátky do archivu, než abych byla přítomna v ten konkrétní čas na tom správném místě a slyšela vždycky to, co mě zajímá. Já jsem asi takový archivář. Když mě něco zaujme, tak si to ráda pustím.

Zárybnická Alena
autor: nov
Spustit audio