Slávka Chrpová na kole projela Kubu, Kapverdy i Madagaskar

Cestovatelka, které učarovalo kolo. Tak se jednou stručnou větou dá charakterizovat žena, která se mnou setkala ve studiu. Šéfredaktorka časopisu Cykloturistika Slávka Chrpová je zakladatelkou projektu Ostrovní ženská cyklistika.

Své křestní jméno dostala po Slávce Hlubinové ze Šrámkova Měsíce nad řekou. Její rodina totiž pochází ze Sobotky stejně jako Fráňa Šrámek.

Narodila se do učitelské rodiny a právě po svých předcích podědila vztah k českému jazyku a ke knihám. Po gymnáziu absolvovala obor latina a tělesná výchova se specializací na sporty v přírodě na Fakultě tělesné výchovy a sportu (FTVS) a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na FTVS dodnes učí studenty fyzioterapie latinu.

Pracovala v knižním vydavatelství a od roku 2003 je šéfredaktorkou Cykloturistiky. Na kole projela Francouzskou Polynésii, Kapverdské ostrovy, Kubu i Madagaskar.

Ke sportu a tím možná i ke studiu na FTVS vás přivedl váš dědeček Přemysl, několikanásobný vítěz běhu Praha-Běchovice a medailista z mistrovství světa a mistrovství Evropy veteránů v atletice?
Je to tak. Já si pamatuji, že dědeček mě v parku na Štěpánce v Mladé Boleslavi, potom jsme žili v Mladé Boleslavi, učil, jak se vrhá koulí. Přivedl mě na atletický stadion a tam jsme spolu trénovali, výšku jsem tam také trénovala. Všechno, co bylo potřeba k přijímacím zkouškám na FTVS. Připravil mě tak dobře, že jsme se na první pokus dostala.

Slávka Chrpová na cestách

On prý kdysi běhal lépe než Emil Zátopek.
Říkal mi to, že předběhl Emila Zátopka. Potom ve starším věku už byl pan Zátopek nemocný, kdežto dědeček se udržoval stále v kondici, až do své smrti běhal a běhal i maratony, jezdil do Jihoafrické republiky. Udržoval se v kondici po dlouhá léta.

Svůj první cykloturistický výjezd mimo Českou republiku jste podnikla v roce 2005, a to rovnou na Kubu. Učarovala vám Kuba ze všech ostrovů nejvíc?
Ano, je to tak. Těch důvodů je celá řada. První z nich je, že mám ostrovy. To znamená, že ty ostrovy můžete projet nějakým způsobem i na skládacím kole, že je může pojmout. Nemám ráda velké země. Další věc je klima, je tam krásné počasí v podstatě celý rok. Další věcí je, že mám ráda salsu, mám ráda muziku a tanec, takže jsem tam po večerech tančila. Je tam moc pěkná atmosféra i přesto, že Kubánci mají často existenční problémy, je tam i tak krásná energie. Ta energie mně nejvíc učarovala. Ráda se vracím.

Navštívila jste nejen Kubu, ale také Kapverdy, Madagaskar, Francouzskou Polynésie. Zaujala mě ta Francouzská Polynésie. Vy jste se tam vydala spolu doktorem Grygarem a dalšími astronomy. To musel být neskutečný zážitek pozorovat hvězdy v doprovodu tak skvělého astronoma.
Ano, velmi ráda na to vzpomínám. Pan doktor Grygar byl neúnavný v tom vysvětlování, co je na obloze možné vidět. Jsem opravdu velmi ráda, že jsem tu cestu s nimi mohlo absolvovat. My jsme projeli Tahiti a Mooreu s nimi.

Čím ten pro vás byl výjimečný Madagaskar?
Madagaskar byl docela těžká destinace pro ježdění na kole. Je to Afrika, takže se musíte srovnat s tím, že tam je malárie. My jsme vyrazili v době, kdy každý zoolog by do té oblasti nevyrazil, protože jsme tam vyrazili v období sucha, kdy všechno hibernuje. Když člověk ale jede na kole, tak nějakým způsobem nad tím přemýšlí úplně jinak, takže jsme ta jeli v době, kdy je těch komárů nejméně. Další takovou věcí, která je na Madagaskaru složitější, je, že tam není mnoho asfaltu, mnoho cest je písečných. My jsme třeba 25 kilometrů z těch 100 tlačili.

Občerstvení je důležitou součástí každé cesty

V Česku přibývají kilometry cyklostezek a bikeparky. Jak je tomu konkrétně ve východních Čechách? Navštívila jste nějakou lokalitu, která vám je z hlediska třeba nově vyprojektované cyklostezky nebo naopak nějakého toho „adrenalinového“ zážitku příjemná?
Já jsem teda tu trasu sama neprojela, ale vím, že je teď hodně oblíbená cesta z Hradce Králové do Kuksu. Také jsme o ní v časopisu psali. Vím, že to je velmi pěkná cyklostezka a že sám Kuks je velmi pěkným cílem. Když chce někdo vyrazit s dětmi na cyklovýlet, tak je tato cesta doporučitelná.

Kdybyste měla vybrat nějakou cestu, na kterou byste se v rámci východočeských kopců ráda vydala, kam by to bylo?
Hrozně dlouho se chci vypravit na trasu do Letohradu, kde byla vybudována v Orlických horách pěkná cyklostezka. Mnohokrát jsme o tom v Cykloturistice psali, ale sama osobně jsem se tam ještě zatím nestihla vydat. Doufám, že se to v blízké budoucnosti uskuteční.

Minulý týden byla ve vysílání Zora Jandová a nechala vám tady otázku: „My jsme jezdili s maminkou a tatínkem na kole bez přehazovačky mnoho kilometrů po turistických značkách, takže jsme kola kolikrát jenom vodili. Umíte si představit v současné době takové cestování na kolech bez přehazovačky takovým příšerným terénem, jako jsou turistické stezky?
Umím. Já jsem je zažila mnohokrát. Cestuji s parťačkami a většinou jsme si sedly, ale kdybych měla na sebe něco prozradit, tak já jsem trochu takový buldok, takže když si vyberu nějakou trasu, tak ji musím absolvovat, takže chudáci některé ženy, co se mnou cestovaly. Část cesty do Santiaga de Compostela je právě pro pěší poutníky a my jsme neměly průvodce, který by nám nějakým způsobem naznačoval kudy objet místa, která jsou pro kola nesjízdná, takže jsme čtyři kilometry šly asi dvě hodiny, byla to taková kozí horská stezka. Dnes na to ale ráda vzpomínám.

Slávka Chrpová při natáčení s Alenou Zárybnickou
autor: ZAR
Spustit audio