Rekonstrukce Máchovy podobizny

1. květen 2010

Dvě stě let jsme čekali na portrét mladíka, který svou tvorbou se stal nejen významným představitelem české literatury, ale také symbolem lásky a vášně. Je spojován s májovým časem procházek milenců a vůbec nám nevadí, že jsme si jeho osobu i dílo přizpůsobili k obrazu svému – lidské generace nového myšlení.

Básník zemřel v pouhých 26 letech a zanechal pouze vlastní karikovanou podobu.


Portréty K. H. Máchy byly pouhou fantazií pozdějších výtvarníků.


Až teprve sudetské obklíčení Čech bylo impulzem k vyzdvižení Máchových ostatků z hrobu v Litoměřicích a převezení do Prahy. Než ostatky byly slavnostně položeny do hrobu na Slavíně, tehdejší antropolog prof. Malý provedl výzkum Máchovy lebky. Na něho navázal i antropolog prof. Emanuel Vlček. V roce 1986 provedl antropologické šetření lebky K. H. Máchy.


Prof. Emanuel Vlček společně s akademickým sochařem Milanem Knoblochem vytvořili tvář K. H. Máchy. Trojrozměrný portrét - hlavu umělce. Tento velkolepý výzkum zůstal bez povšimnutí. Dodnes v učebnicích přetrvává, že není známá podoba K. H.Máchy.

Akademický sochař a medailér Milan Knobloch, dnes již 89letý představitel světově uznávané české medailérské školy, hovoří o své spolupráci s již nežijícím antropologem Emanuelem Vlčkem. Pořad připravila Jana Davidová

autor: DAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.