Arnošt je na zpět vodě, na cestu do Pardubic dostane nový vzhled

16. duben 2012

Výletní loď Arnošt se po zimě, kterou strávila v suchém doku, vrátila na hladinu Labe. Na vodu byla spuštěna v Přelouči, kam byla převezena z Hlavečníku, nyní ji čeká cesta do Pardubic a odborná prohlídka, která potvrdí technickou způsobilost lodi opět sloužit veřejnosti.

Ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán věří, že cestující budou projížďky opravenou lodí využívat stále častěji.

„Za těch deset nebo jedenáct let, co loď v Pardubicích je, tak si získala svoji popularitu. Má to zde tradici. Mě velmi překvapilo, když na několik měsíců loď zmizela z přístaviště, kolik lidí se na ni ptá. My jsme převzali na deset let provozování této výletní lodi. Já pevně doufám, ze v nejbližších dnech ji obyvatelé Pardubic budou moci znovu vidět,“ dodal Pelikán.

Pokud bude vše v pořádku, zahájí Arnošt svou 11 plavební sezonu počátkem května.

Loď dostane nový atraktivní kabát

Loď prošla během zhruba čtyř měsíců rozsáhlou rekonstrukcí, je například vybavena novou strojovnou i motory, díky přidaným plovákům je vyvážená a stabilnější, nová je elektroinstalace, podlahy a podobně. Nový lak svítí novotou a v nejbližších dnech bude Arnoštův design doladěn fólií.

Arnoštovi přibudou "bojové mimikry"


„V Pardubicích čekají loď nejprve nautické a náklonové zkoušky předepsané inspekční společností CS Lloyd, až po nich může začít opět vozit výletníky,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán. Jím vedená společnost bude výletní loď v následujících letech provozovat.

Výletní loď, která má kotviště nedaleko mostu Pavla Wonky, sloužila deset let jako příjemná restaurace a vyhledávaná turistická atrakce brázdící Labe mezi Kuněticemi a Srnojedy. V loňském roce jí skončila platnost technického průkazu, město se ale rozhodlo Arnošta zachránit. Na jeho rekonstrukci uvolnilo pět milionů korun.

Arnošt jezdí z Pardubic do Srnojed a do Kunětic


Zobrazit místo Trasa, po které se Arnošt z Pardubic pohybuje na větší mapě

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autoři: pta , ba
Spustit audio