Tisícům obyvatel Pardubic hrozí evakuace kvůli bombám z války

7. září 2012

Pardubická radnice připravuje velkou evakuaci části města. Spolu s hasiči, policisty i pyrotechniky se město připravuje na případný nález nevybuchlé munice v okolí Parama.

Na území Parama mají během září nebo října začít sanační práce. Vzhledem tomu, že na rafinérii spadly za druhé světové války stovky leteckých pum, je pravděpodobné, že stavebníci při práci na nějakou bombu narazí.

Vedoucí krizového odboru radnice Jiří Kyncl potvrdil, že evakuační plán je už připravený:

„Samozřejmě je to nebezpečné, proto se stanoví zóny ohrožení ve vzdálenosti až 1000 metrů. Je znám případ, kdy dolétla střepina o hmotnosti 7 kilogramů do vzdálenosti 800 metrů, takže nebezpečné to opravdu je. V první zóně, to znamená zóně 600 metrů, se to týká zhruba 210 obyvatel. V zóně 1100 metrů asi 2 100 obyvatel. Ta zóna podél trasy zasahuje zhruba asi 10 tisíc obyvatel.“

Obyvatelé Pardubic dostanou informace o možné evakuaci včas, už dnes mohou vše potřebné zjistit na internetových stránkách města nebo v radničním zpravodaji. Na stránkách města je taky k vidění mapa evakuačních zón.

Pravděpodobné zóny evakuace a místa shromáždění osob při nálezu nevybuchlé letecké munice v lokalitě "U Trojice"

Pyrotechnik Pavel Studený naznačil, co bude dělat pyrotechnik v případě nálezu nevybuchlé munice.

„V podstatě dostane oznámení přes svého operačního důstojníka, že soukromá firma, která se touto prací zabývá, identifikovala, našla leteckou pumu. V tu chvíli to přebírá policie. Pyrotechnik přijede na místo, počká, až bude vyklizen bezpečnostní prostor, aby mohl začít pracovat. Začne ji obnažovat a začne zjišťovat, jaké tam jsou zapalovače, jestli je možno s tou pumou nějakým způsobem dále nakládat, zapalovače případně vyjmout. Faktorů, co pyrotechnik bude dělat, je spousta.“

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio