Křižovatka u Stéblové bude letos, stodesítkou ale pojedeme nejdřív za rok

4. únor 2014

Nejdřív za rok budou řidiči jezdit mezi Pardubicemi a Hradcem Králové rychlostí 110 km v hodině. O změně se mluví už dva roky.

Čtyřproudá komunikace první třídy zatím nesplňuje bezpečností parametry, ač připomíná dálnici. A to kvůli nefunkční křižovatce u obcí Srch a Stéblová.

Zároveň se na změně musí dohodnout poslanci. Současné zákony zvýšení rychlosti neumožňují.

Po čtyřech pruzích zatím jen devadesátkou

Už půl roku jezdí řidiči mezi Pardubicemi a Hradcem Králové po celé trase ve 4 pruzích. Přehledná komunikace ale svádí k sešlápnutí plynu. A podle policistů tu řidiči 90kilometrovou rychlost běžně překračují.

Nová silnice bez sjezdu u Stéblové cestu z Pardubic do Hradce a naopak zrychlila, ale například obyvatele přilehlých obcí částečně odřízla. Domů se teď dostávají objížďkou, vysvětluje starosta Srchu Lukáš Panchártek:

"Když jedete z Pardubic, tak tam nelze sjet, což musíte řešit složitě přes Ohrazenice nebo Doubravice a je to rozhodně nepříjemné."

Křižovatka Stéblová

S křižovatkou silničáři totiž původně nepočítali. Při stavbě čtyřpruhu na Hradec Králové byl totiž problém v tom, že obce neměly schválené územní plány a podle Vebra nebylo možné získat pozemky tak, aby ŘSD mohlo křižovatku stavět současně s čtyřpruhem.

Práce na křižovatce začnou na jaře

Na křižovatce u Stéblové silničáři už loni přeložili inženýrské sítě. Hlavní stavební práce začnou v březnu nebo dubnu.

"Už tam došlo k prodloužení a vyztužení svodidel, k ochraně reklamních zařízení nebo sloupu nadzemního vedení. V současné době se ještě musí vyřešit křižovatka se Stéblové. To znamená prodloužit připojovací pruhy tak, aby vyhovovaly normám na vyšší rychlost," říká mluvčí ministrova dopravy Martin Novák.

Do konce letošního roku bude křižovatka u Stéblové hotová. Ani pak ale není zvýšení rychlosti na 110 jisté. Na změně se musí dohodnout poslanci. Současné zákony to totiž neumožňují.

"Ministerstvo dopravy již mělo připravenou novelu zákona o pozemních komunikacích, která by standardně navýšila rychlost na vybraných silnicích na 110 km/h, nicméně tím, že došlo v loňském roce k rozpuštění sněmovny, tak se tento zákon neprojednal. A my v současné době budeme muset ten zákon nechat znovu předložit."

Novela tak znovu musí projít schvalovacím procesem. Řidiči se změny dočkají nejdřív příští rok - po dostavbě křižovatky u Stéblové.

Zatím ale zvýšení rychlosti na 110 nedovolují bezpečností parametry silnice, říká vedoucí krajské pobočky ŘSD Bohumil Vebr.

autoři: pta , ZAL
Spustit audio